112 nieuwsKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Bretels gestolen op de afdeling herenmode bij de C&A in de Diezerstraat’

Archiefstukken vrijgegeven op Openbaarheidsdag 2023

Zwolle – Vandaag 2 januari 2023 is het Openbaarheidsdag. De dag dat archiefinstellingen in Nederland archiefstukken openbaar maken die daarvóór niet, of alleen onder beperkte voorwaarden, in te zien waren. Bij Collectie Overijssel in Zwolle bestaat de oogst dit jaar uit 1014 archiefstukken uit 132 archiefblokken, waarin stukken uit de periode 1902 – 2012 openbaar zijn geworden. Bijvoorbeeld de politiearchieven uit het jaar 1932 en 1972 van de gemeente Zwolle die een aantal interessante zaken bevatten.

Gappen van fruit

Zo kom je in een processen-verbaal uit 1932 bijna in een Swiebertje-aflevering terecht, waarin een paar bretels wordt gestolen op de afdeling herenmode bij C&A in de Diezerstraat, een verdenking van het gappen van fruit uit een tuin wordt gemeld, kinderen zijn weggelopen uit een tehuis met een pakketje boterhammen en een kaart van Overijssel op zak, enzovoort.

Diefstal sigaretten uit een automaat

Terwijl dag- en nachtrapporten uit 1972 bijvoorbeeld melding maken van een diefstal van sigaretten uit een automaat in de Buiten-Sociëteit, bromfietsen die worden ontvreemd, het rijden onder invloed, het plegen van openbare schennis op de Melkmarkt en er worden veel klachten genoteerd over parkerende auto’s en vuurtjes stokende en voetballende kinderen.

Zelf op onderzoek uit: stamboomonderzoek

Wil je zelf dingen uitpluizen in de archieven? Via het archief kun  je allerlei stukken inzien. Van huwelijksakten tot notulen van vergaderingen, uit overheids- en particuliere archieven. Maar ook komen er elk jaar vele genealogische gegevens openbaar. Belangrijke informatie voor iedereen die zijn stamboom wil uitzoeken, want wie weet vind je het missende puzzelstukje. Dit jaar worden er 320 registers uit de Burgerlijke Stand openbaar.

Op de website collectieoverijssel.nl is vanaf 2 januari een compleet overzicht van de openbaar gekomen archiefstukken te vinden.

Collectie Overijssel

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button