Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapWindesheim

Boompje verwisselen voor Florensradewijnsschool in buurboomgaard

Zwolle – Als afsluiting van het schooljaar bezoekt de Florensradewijnsschool in Windesheim jaarlijks de buurboomgaard Tichelgaten. Elke klas heeft een eigen fruitboom en een eigen boek van de boom waarin ze de ontwikkeling van de boom én van zichzelf in bijhouden. En de boom van groep 8? Deze Gravesteiner Appel werd vrijdagochtend symbolisch overgedragen aan de nieuwe kinderen van groep 1.

Natuuronderwijs

In de laatste dagen voor de zomervakantie is dit bezoek aan de boomgaard nog een mooie manier om de kinderen natuuronderwijs in de praktijk te onderwijzen. In de hoogstam buurboomgaard achter de Tichelgaten staan sinds een paar jaar 29 fruitbomen. Acht zijn er van de klassen van de Florens Radewijnsschool. Deze kinderen houden in hun boek bij of de boom is gegroeid, of er vruchten aan zitten en registeren welke insecten er bij leven. Ook tekenen ze elk jaar de boom. Natuurlijk wordt er ook een foto van hen en hun eigen fruitboom gemaakt, zodat ze elk jaar kunnen zien hoe zij én de boom zijn gegroeid.

Halve meter gegroeid

Annelotte Wenderich uit groep 4 meet met haar klas de perenboom (Doyenne de Comice) op. “In een jaar een halve meter gegroeid,” meldt ze. Lachend laten ze na afloop de tekening in het boek zien. Ook die lijkt nu meer op een boom dan vier jaar geleden. Sommige kinderen van de Florens komen hier vaker om ook onkruid te wieden of te oogsten. Als afsluiting van het bezoek aan de buurboomgaard krijgen de kinderen een concert van zoemende bijen en mogen ze bessen plukken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button