Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Bomen dit jaar zeer vroeg in herfstkleuren

Bij heel veel boomsoorten beginnen de bladeren al een herfstkleur te krijgen en bladeren vallen al van de bomen. De bladverkleuring en bladval komen daarmee onverwacht zo’n drie tot vier weken eerder dan normaal op gang. De laatste jaren begon de herfst juist later dan normaal door hoge temperaturen. Uit de Groenmonitor blijkt dat de bossen momenteel zo’n 8% minder groen zijn dan vorig jaar. Graslanden zijn daarentegen 3% groener. De vroege herfst komt waarschijnlijk door de lage temperaturen in augustus in combinatie met de zeer vroege start van het voorjaar.

Boomsoorten en normale start bladverkleuring

  • Berken: 20 september
  • Witte paardenkastanjes:  25 september
  • Beuken: 30 september
  • Zomereiken rond 6 oktober

Help met waarnemen van bladverkleuring

Om de ontwikkeling van deze bijzondere herfst goed vast te leggen roepen de onderzoekers van de Universiteit Wageningen het publiek op om de komende weken het verloop van bladverkleuring en bladval vast te leggen en door te geven op Natuurkalender.nl.

Ze willen van zoveel mogelijk plaatsen weten wanneer voor het eerst ongeveer de helft van de bladeren aan een boom verkleurd is en wanneer ongeveer alle bladeren verkleurd zijn. Daarnaast willen ze weten wanneer vrijwel al het blad van de boom gevallen is.

Het gaat om de berk, beuk, witte paardenkastanje en de zomereik, wintereik en Amerikaanse eik.

Bladverkleuringsformulier

www.natuurkalender.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button