Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Boek ‘Assendorp – Niet zomaar een Zwolse wijk’ gepresenteerd op jubileum De Enk

Zwolle – Zaterdag werd in wijkcentrum De Enk het nieuwe boek van Herman Aarts gepresenteerd: ASSENDORP – Niet zomaar een Zwolse wijk. Wethouder Monique Schuttenbeld van Cultuur kreeg het boek overhandigd in Wijkcentrum de Enk. Het boek is geschreven als eerbetoon aan het 40-jarige jubileum van stichting de Enk. Want als er een wijk in Zwolle is waarover een boeiend verhaal te vertellen is, dan is dat wel Assendorp!

Links Monique Schuttenbeld, wethouder cultuur, rechts Herman Aarts schrijver ASSENDORP – Foto: © Peter Denekamp

 

Eeuwenlang was de Zwolse wijk Assendorp niet meer dan een boerenstreek buiten de stadsmuren. De groei van Zwolle, eind negentiende eeuw, kwam mede door de opening van het station en de vestiging van de centrale werkplaats van de Staatsspoorwegen. In de wijk Assendorp, die vlakbij lag, bouwde men woningen voor al die spoormensen en hun gezinnen. Vervolgens vestigden zich er allerlei kleine bedrijfjes, de middenstand kwam tot bloei, onderwijs- en zorginstellingen openden hun deuren, het Dominicanenklooster en ziekenhuis de Weezenlanden bepaalden de aanblik van de wijk.

Assendorp heeft zijn kenmerkende bebouwing en daarmee ook zijn oorspronkelijke karakter tot op de dag van vandaag behouden. Het is een levendige wijk waar men graag woont.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button