Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Bloederig protest voor IND gebouw in Zwolle

Zwolle –  Bij het gebouw van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Zuiderzeelaan vond dinsdagmiddag een bloederige protestactie plaats. Yevhen Dovlatov hing enkele pamfletten op en goot daarna nepbloed over zich heen. Hij scandeerde herhaaldelijk de leus: “Ukraine is not a safe country”. Dovlatov is een Oekraïens asielzoeker, journalist en mede-oprichter actiegroep FEMEN.

Volgens Dovlatov vielen radicale groepen herhaaldelijk zijn kantoor binnen in de Oekraïne. Dit zou gebeurd zijn terwijl de SBU, de Oekraïense geheime politie, stond toe te kijken. Redacteuren en onafhankelijke informatiebronnen werden vervolgens door de SBU gemarteld. Dovlatov vertelt ook dat hij werd gedwongen mee te werken en verkracht is.

Vorig jaar hebben de actievoerders een zwartboek, genaamd ‘Overvulde beloften, the Ukraine LGBT blackbook’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff, van Veiligheid en Justitie, nam een exemplaar in ontvangst. Het rapport werd geschreven op basis van ruim honderd rapporten van Amnesty International Nederland en Amnesty International Ukraine.

Momenteel beschouwt de IND de Oekraïne als een veilig land waardoor asielzoekers niet in Nederland mogen blijven. De actievoerder hoopt dat er opnieuw aandacht komt voor LHBTI-asielzoekers. Dovlatev zegt dat het zwartboek al aantoonde dat de Oekraïne een levensgevaarlijk land is voor de LHBTI-gemeenschap. Ook staan de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid er ernstig onder druk aldus de activist.

Na de aanbieding van het zwartboek vorig jaar is er besloten dat de IND deze groep met verhoogde aandacht moet beoordelen. VluchtelingenWerk Nederland stelt dat het amper toestbaar is of en hoe de IND dit daadwerkelijk is gaan doen. Ook asielrechtadvocaten delen deze zorg.

Back to top button