112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Blinden en slechtzienden behalen hun EHBO-diploma

Zwolle – De eerste indruk is niet altijd de juiste. Dat werd vrijdagochtend duidelijk in het GGD gebouw aan de Zeven Alleetjes. Een groep blinde en slechtziende mensen uit de regio IJsselland mocht hun EHBO-certificaat in ontvangst nemen uit handen van de burgemeester van Kampen, Bort Koelewijn. Ondanks hun beperking zijn deze visueel beperkte hulpverleners prima in staat om eerste hulp te verlenen.

In totaal moesten de cursisten tien lessen volgen om het certificaat te kunnen behalen. De Veiligheidsregio werkte hierbij samen met het Nederlandse Rode Kruis en de Oogvereniging West Overijssel Veluwe.

Meer zelfvertrouwen

“Door mijn visuele beperking ben ik in veel situaties afhankelijk van mijn vrouw,” vertelt één van de deelnemers. “Zij kan wel goed zien, waardoor ze gemakkelijk hulp kan verlenen. Maar stel je voor dat mijn vrouw iets overkomt? Nu kan ik haar eerste hulp geven. Deze cursus heeft mij zelfverzekerder gemaakt. Ik weet nu wat ik kan doen als iemand hulp nodig heeft.”

Goede resultaten

Hoewel het meer tijd vergt om bepaalde handelingen aan te leren en de leerstof met meer hulpmiddelen wordt aangeboden, is tijdens deze cursus gebleken dat de cursisten uitstekend in staat zijn eerste hulp te verlenen.

“Sterker nog, het viel op dat deze cursisten vaak veel beter luisterden naar wat de oefenslachtoffers eigenlijk zeiden,” vertelt Norbert Bosman, geneeskundig teamleider bij Veiligheidsregio IJsselland. “Daardoor kwamen zij vaak net zo snel, en soms zelfs sneller tot de juiste conclusies als cursisten die wel goed kunnen zien.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button