Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Blik, sap- en zuivelpakken mogen vanaf 1 januari in bij plastic verpakkingen

Vanaf 1 januari mogen in Zwolle ook blik, sap- en zuivelpakken in de container of zak voor de plastic verpakkingen. Dit is één van de uitkomsten van de Europese aanbesteding van het sorteren van kunststof. ROVA heeft dit samen met de collega bedrijven AREA, AVU, Berkel Milieu, Circulus en GAD gegund aan SITA. Hierdoor wordt het ‘omgekeerd inzamelen’ dat ROVA in meerdere gemeentes heeft geïntroduceerd vergemakkelijkt en wordt er minder afval verbrand en meer grondstoffen hergebruikt.

Wat mag er in?

Verpakkingen van blik zoals conservenblikken en frisdrankblikjes kunnen goed worden gerecycled. Een oud blikje kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor nieuwe blikjes.

Sap- en zuivelpakken bevatten verschillende herbruikbare onderdelen: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat deze stoffen van elkaar gescheiden kunnen worden. Voorbeelden van sap- en zuivelpakken die in de container of zak voor plastic verpakkingen mogen zijn (sinaas-) appelsappakken, frisdrankpakken, vla- en yoghurtpakken, melkpakken en kleine drinkpakjes.

Gebruiksvoorwerpen zoals emmers, tuinstoelen en speelgoed zijn geen verpakkingen en mogen dan ook niet in de container of zak voor plastic verpakkingen.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button