112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Blauw zwaailicht en sirene op weginspecteur-auto’s Zwolle – Groningen

Om sneller ter plaatse te kunnen zijn bij incidenten op snelwegen gaan 24 weginspecteurs van Rijkswaterstaat een blauw zwaailicht en sirene voeren. De proef start vanmiddag onder meer in onze regio Zwolle/Groningen en daarnaast in Amsterdam, Eindhoven en Arnhem/Nijmegen. Weginspecteurs beveiligen ongevallen zodat hulpverleningsdiensten veilig kunnen werken en het overige verkeer vlot en veilig kan doorstromen.

Overigens is de proef anderhalve maand later gestart dan gepland. De weginspecteurs moesten eerst allemaal getraind worden en ook de Rijkswaterstaat auto’s moesten worden uitgerust met het nieuwe blauwe zwaailicht en de sirenes.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu: ‘Het is mooi dat we hier mee kunnen starten. Weginspecteurs zijn straks sneller bij een incident. Daardoor wordt het veiliger op de weg.’

In de praktijk zijn de weginspecteurs van Rijkswaterstaat vaak de eerste hulpverlener op de plaats van een incident. Omdat het veiligstellen van de plaats van een incident noodzakelijk is om (verdere) aanrijdingen te voorkomen, is het van groot belang dat de weginspecteurs snel aanwezig zijn.

De weginspecteurs die deelnemen aan de proef met het gebruik van zwaailicht en sirene volgden een speciale rijopleiding van een week met een afsluitend examen. De proef duurt twee jaar en wordt tussentijds geëvalueerd.

Als eerste ter plaatse bij pech

De weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn dagelijks op pad om ervoor te zorgen dat weggebruikers vlot en veilig van A naar B kunnen. Na een pech- of ongeval is de weginspecteur vaak als eerste ter plaatse. Hij treft dan maatregelen om het verkeer weer te laten doorstromen. Als de situatie daarom vraagt, regelt hij dat de verkeerscentrale een rijstrook tijdelijk afsluit. Er verschijnt dan een rood kruis boven de juiste rijstrook. Zo kunnen hulpverleners veilig hun werk doen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button