Voorpagina

Bladeren door een 300 jaar oud dagboek

Zwolle – Op 20 juni 1691 zet de 85-jarige aartspriester Arnoldus Waeijer uit Zwolle een punt achter zijn memoires. In maar liefst 745 pagina’s vertelt hij over zijn leven, werk, de stad Zwolle en haar bewoners en nog veel meer. Deze onmisbare bron over de gevolgen van de Reformatie in Zwolle en haar omgeving is nu dankzij de IJsselacademie voor iedereen toegankelijk op het online platform MijnStadMijnDorp.

1917: Eerste uitgave

Precies 100 jaar geleden, in 1917, verscheen er al een uitgave van de memoires van Arnoldus Waeijer door G.A. Meijer. Deze uitgave is beschikbaar in enkele bibliotheekcollecties in Nederland, maar is daarmee slechts voor een beperkt publiek toegankelijk. Daarnaast was het bewonderenswaardige werk van Meijer op enkele plaatsen onvolledig. Passages, waarvan hij van mening was dat hij de lezer ‘de stuitende ruwheid’ moest besparen, liet hij weg.

2017: Volledig online beschikbaar

Dat moest anders, zo vond de IJsselacademie in Zwolle. Een werk, dat van zo’n grote betekenis is voor de geschiedenis van Zwolle in de zeventiende eeuw, zou volledig en voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Met behulp van vrijwilligers is het handschrift van Waeijer opnieuw uitgegeven. De ongecensureerde versie met vertaling van het Latijn is te lezen op het online platform MijnStadMijnDorp en voorzien van beelden van het originele, ruim 300 jaar oude manuscript. Het origineel ligt goed bewaard in de depots van het Historisch Centrum Overijssel.

Bekijk de memoires van Arnoldus Waeijer op www.mijnstadmijndorp.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button