Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Bettine Vriesekoop slaat balletje op tafeltennistafel station Zwolle

Zwolle – Nederlands bekendste tafeltennisser Bettine Vriesekoop opende woensdagochtend op station Zwolle een bijzondere tafeltennistafel door de eerste partij te spelen met NS’er Jacqueline Berghorst.

Ter gelegenheid van het NK Tafeltennis, dit weekend in het Landstede Sportcentrum, kunnen reizigers van woensdag tot en met vrijdag op het station in Zwolle een potje pingpongen. De handgemaakte tafeltennistafel bestaat uit oude treinvloeren. Voordat het treinmateriaal een tafeltennistafel werd, heeft het maar liefst 4,5 miljoen kilometer door Nederland gereisd.

Bettine Vriesekoop, ambassadeur van de Nederlandse Tafeltennisbond:  “De Tafeltennisbond en NS vinden elkaar als het gaat om beweging. We moedigen namelijk allebei mensen van alle leeftijden aan om te bewegen. Tafeltennis is ideaal om de wachttijd op een station te overbruggen op een actieve manier.”

Foto’s © Peter Denekamp

Van treinvloer naar tafeltennistafel

De tafeltennistafel is gemaakt door de Haarlemse ondernemer David van der Veldt van Veldtwerk en bestaat uit hergebruikt treinmateriaal. De oprichter van Veldtwerk deed eerder ervaring op met linoleumlassen bij NS Treinmodernisering en past deze vaardigheid nu toe bij de productie van de pingpongtafel. Ook het linoleum voor het lassen komt uit NS treinen.

Ilse de Vos van Eekeren, Manager Duurzamer Ondernemen van NS: “Op dit moment geven wij onze dubbeldekstreinen na twintig jaar trouwe dienst een tweede leven. In 45 dagen strippen wij een rijtuig en bouwen dat volledig weer op, zodat de trein nog eens twintig jaar mee kan.”

Van een oude trein keert 86% van het materiaal, na een grondige opknapbeurt, weer terug in dezelfde of een andere trein. Ook krijgt elf procent van de materialen een nieuwe bestemming buiten een trein. In totaal wordt 97 procent van de trein hergebruikt. Ilse vertelt: “We willen naar 100 procent hergebruik en zoeken samen met partners naar mogelijkheden voor die laatste drie procent. Door de samenwerking met Veldtwerk komen we weer een stapje dichterbij .”

De tafeltennistafel staat vanaf woensdag tot en met vrijdag bij ‘Buitensporig’ in de oude stationshal, op de locatie waar altijd de Bruna zat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button