KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Bestrijdingsploegen actief met bestrijden eikenprocessierups in Zwolle

Zwolle – Vanaf vijf juni zijn bestrijdingsploegen de eikenprocessierupsen in Zwolle weer actief aan het verwijderen. Met een speciale stofzuiger zuigt men tot eind augustus de rupsen, inclusief nest, op en vernietigt ze. Met deze actieve aanpak willen de gemeente Zwolle en ROVA de overlast door jeukende brandharen bij Zwollenaren en bezoekers aan de stad voorkomen.

Door de succesvolle aanpak van afgelopen jaren, waarbij natuurlijke bestrijding van de rups voorop staat, hoeven de gemeente en ROVA dit jaar geen extra bestrijdingsmiddelen in te zetten. Daarmee loopt Zwolle voorop in de bestrijding van de eikenprocessierups en de bescherming van de biodiversiteit.

De gemeente en ROVA zetten de bestrijdingsploegen in om vooral op de druk bezochte plekken de verspreiding van de jeukende brandharen zoveel mogelijk te voorkomen. Denk aan speelplekken, kinderdagverblijven, scholen, zwembaden, recreatieplassen of drukke fiets- en wandelroutes. De verschillende ploegen gaan daarom zo vaak als het nodig is, de bomen op deze plekken langs. Bomen buiten deze routes worden behandeld op basis van de meldingen van bewoners.

Online melden

Zwollenaren kunnen op een interactieve kaart bij elke eik zien wat zij van de gemeente en ROVA in de aanpak van de eikenprocessierups kunnen verwachten. Naast het vinden van informatie over de bestrijding van de rups, kunnen bewoners ook meldingen van overlast van de rups online doorgeven. Bewoners klikken op de digitale kaart de betreffende boom aan en doen een melding van de rups. Een bestrijdingsploeg haalt de rupsen en nesten weg. Via deze kaart kan iedereen de afhandeling van meldingen volgen. De kaart is te vinden op www.zwolle.nl/eikenprocessierups.

Natuurlijke bestrijding is een succes

De gemeente en ROVA gaan zoveel mogelijk voor bestrijding op een natuurlijke manier. Uit onderzoeken en ervaringen van vorige jaren, blijkt dit over een langere periode de meest duurzame oplossing. De Zwolse aanpak is gericht op het terugdringen van het spuiten met biologisch bestrijdingsmiddel. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de natuurlijke vijanden van de rups. Erik Bakker, adviseur Groen van de gemeente Zwolle, legt uit: “Met speciale lokvallen monitoren we het aantal uitgevlogen eikenprocessievlinders. De hoeveelheid gevangen vlinders in de lokvallen zegt iets over de te verwachten plaagdruk voor het jaar erop.”

“Voor 2023 zag dat er gunstig uit. Een teken dat we op de goede weg zijn met onze aanpak. We durven het daarom aan onze aanpak van natuurlijke bestrijding nog verder door te voeren.” Op basis van de resultaten van de aanpak van vorig jaar hebben de gemeente en ROVA besloten om dit jaar de eiken helemaal niet te bespuiten.

Natuurlijke vijanden het werk laten doen

De gemeente en ROVA zetten bij de aanpak zoveel mogelijk in op het vergroten van de biodiversiteit. Daarbij wordt ingezet in het helpen van de natuurlijke vijanden van de rups. “De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De vogel vindt de rups erg lekker en eet deze op. Door te zorgen voor nestkastjes voor koolmezen in de buurt van eiken, kan de eikenprocessierups op een natuurlijke manier verdrongen worden.”

“Naast het ophangen van de nestkastjes voeren we een meer gefaseerd maaibeleid in de bloemrijke bermen. Door bloemen te laten staan, blijft het gebied onder de bomen voor insecten zoals de sluipwesp aantrekkelijk. Dat is ook een van de andere natuurlijke vijanden van de rups. Alle rupsen die toch nog overblijven na deze aanpak worden vanaf vandaag door gespecialiseerde medewerkers met een speciale stofzuiger verwijderd. Zo zorgen we dat inwoners en bezoekers van Zwolle zo min mogelijk last van de rups gaan ervaren”, sluit Jan Gerrit Dekker, projectleider bestrijding eikenprocessierups bij ROVA, af.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button