Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Begrafenisceremonie voor IJsselcentrale

Door: Michel Brinkhuis

Zwolle – Het voelde voor velen als thuiskomen: wanneer je onderweg naar Zwolle in de verte de torens van IJsselcentrale zag opduiken. Inmiddels zijn de torens verdwenen, en staat slechts nog een klein deel van de ooit zo grote centrale overeind. Dit weekend namen buurtbewoners afscheid van het gebouw tijdens het ‘Requiem voor de IJsselcentrale’. Een combinatie van theater en muziek in het kader van het meerjarige project ‘Bruisende Buren’.

Bij ‘Bruisende Buren’ werken buurtbewoners uit Zwolle-zuid samen met theatermakers. “Veel bewoners hebben verhalen en herinneringen over dit iconische gebouw die een podium verdienen. Deze verhalen brengen we samen in en rondom de voormalige Centrale Harculo in de muzikale theaterroute Requiem voor de IJsselcentrale.”, zo wordt de voorstelling omschreven door het Kameroperahuis, één van de organisaties achter het project.

Met een zwijgzame tocht over dijk naar de IJsselcentrale startte de voorstelling, waardoor het gevoel van afscheid nemen, als bij een begrafenis, echt vorm kreeg. Zes keer werd de voorstelling dit weekend uitgevoerd, waarbij steeds drie groepen per keer deelnamen. Op het IJsselcentrale-terrein kreeg iedere groep dan steeds drie verschillende uitvoeringen te zien. Een combinatie van muziek, dans en theater. Afsluitend kwamen de drie groepen weer bijeen in het laatste grote deel van een hal dat nog overeind staat, met een prachtig uitzicht over het terrein waar het ooit zo imposante gebouw stond.

 

“Requiem voor de IJsselcentrale betekent dat we afscheid nemen van een bepaalde manier van energiewinning, en dat we op een andere manier weer de toekomst tegemoet gaan.”, zo vertelt schrijfster Sara van Gennip. “Voor mij het meest bijzondere de samenwerking van een artistieke kern uit heel Nederland, en dat in combinatie met mensen uit de buurt die echt iets te vertellen hebben en afscheid nemen van een icoon uit de buurt. Echt de samenwerking dus.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button