KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Artistiek leider Theatergroep De Jonge Honden Jolmer Versteeg en schrijver Wessel de Vries maken De gevallen Keizer

Zwolle – Theatermakers Jolmer Versteeg en Wessel de Vries, beide onderdeel van het artistieke team van Theatergroep De Jonge Honden, hadden grootse plannen: in 2021 zouden zij (in de tuin van Huis Doorn) een spektakelvoorstelling maken over de gevallen Duitse keizer Wilhelm II. De eerste scènes waren geschreven, het decor was(grotendeels) ontworpen. De corona-pandemie gooide echter roet in het eten, en de voorstelling De gevallen Keizer werd op de lange baan geschoven. In november sluiten de makers zich een week op een ‘voorval’ te maken over deze voorstelling: een korte voorstelling die gemaakt wordt tijdens een residentie in het Perrontheater, de thuisbasis van Theatergroep De Jonge Honden in Zwolle.

VOORVALLEN

VOORVALLEN is ontstaan in de zomer van 2020. Residenties van een aantal dagen die eindigen met een aantal toonmomenten voor een klein publiek. Makers, acteurs en muzikanten worden uitgenodigd om in een week tijd iets te onderzoeken, te maken en te proberen en dit aan het einde van de week te tonen aan het publiek. De komende editie gaat artistiek leider Jolmer Versteeg zich voor het eerst zelf wagen aan een voorval. Dat doet hij samen met schrijver Wessel de Vries die onder andere het script van Oorlogswinter en Spaghettirellen schreef de afgelopen twee jaar.

De gevallen Keizer

Jolmer en Wessel geven een inkijkje in wat de voorstelling had kúnnen worden. Ze vertellen over hun fascinatie voor de grillige maniak die Wilhelm was, reconstrueren diens traumatische jeugd, filosoferen hardop over Wilhelms erfenis, en geven een inkijkje in de jaren die de gevallen Keizer doorbracht in het Utrechtse Huis Doorn, waar Wilhem na diens abdicatie meer dan twintig jaar (in quarantaine) zou blijven dromen van een keizerlijke herstart.

De gevallen Keizer is een vrolijk onderzoeksverslag, waarin Jolmer en Wessel scènes uit de (nooit-voltooide) eerste versie van het script spelen, voorzien van hun eigen commentaar. Hiermee hopen ze voor zichzelf en het publiek de vraag te beantwoorden: wie was Kaiser Wilhelm? En hoe moeten we hem plaatsen binnen de geschiedenis?

Speeldata in het Perrontheater, Zwolle

Vrijdag 19 november, 20.00 uur
Zaterdag 20 november, 20.00 uur
Zondag 21 november, 15.00 uur

*Voor een bezoek aan De gevallen Keizer heeft u het corona-toegangsbewijs nodig (een
geldige QR code in de CoronaCheckApp of geprint).

Tickets

Gerelateerde artikelen

Back to top button