Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Antoine Bodar in Haydn Passie Concert – Grote Kerk Zwolle

Antoine Bodar werkt tijdens de Passietijd mee aan een bijzondere uitvoering van Haydn’s Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze. In de Grote Kerk van Zwolle zal op 24 maart de strijkkwartetversie vertolkt worden door het Van Dingstee Kwartet, waarbij Antoine Bodar bij de afzondelijke delen een korte overweging geeft.

Bij het componeren van Die Sieben letzten Worte stelde Haydn zich een liturgische viering voor waarbij muziek en gesproken overdenking elkaar zouden afwisselen. In die vorm wordt het werk tegenwoordig maar zelden uitgevoerd. Oorspronkelijk in 1786 geschreven als orkestwerk werd het stuk in de tijd daarna voor diverse bezettingen herschreven. Antoine Bodar voorziet in lijn met de oorspronkelijke uitvoeringstraditie de afzonderlijke delen van korte overwegingen. Het werk bestaat uit een inleiding, 7 langzame sonata’s, in feite symfonische bewegingen, gebaseerd op Jezus’ zeven woorden aan het kruis, en een afsluitend Presto.

De versie die Haydn in 1787 voor strijkkwartet maakte is sinds jaar en dag de meest geliefde. Het Van Dingstee Kwartet dat in Zwolle met Antoine Bodar zal optreden wordt in de pers geprezen vanwege het vloeiende samenspel, de klankvorming, de gedrevenheid en het temperament.
Beeldend kunstenaars Jan Pieter Gootjes en Ludie Klamer exposeren tijdens de beide concerten met hun thematisch werk De Zeven Laatste Woorden.

Dinsdag 24 maart Grote Kerk Zwolle 20:15 uur. Kaarten via www.grotekerkzwolle.nl en www.klassiekemuziek.nl
Toegang € 20,-

 

Grote Kerk Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button