Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

ANNO presenteert plannen voor 2021

Zwolle – ANNO haalt en brengt jou alle verhalen over Zwolle van het heden, verleden en de toekomst. Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen straks samen op één plek onder één naam. Verwacht wordt dat ANNO in het voorjaar van 2022 haar deuren opent aan de Melkmarkt in Zwolle. Tot die tijd wordt er aan de Sassenstraat 11 hard gewerkt aan het nieuwe museum. Maar ook in 2021 kun jij ANNO alvast meemaken aan de hand van verschillende projecten.

Zo maakt ANNO samen met de Zwollenaren een begin met het ophalen van persoonlijke verhalen bij de ruim 40.000 foto’s die door oud-persfotograaf Dolf Henneke zijn gemaakt. De allerjongste Zwollenaren gaan hun stad ontdekken met Onna, het eendje uit ‘t Zwolse Prentenboek en Thomas a Kempis wordt in het kader van zijn 550e sterfjaar omgedoopt tot eigentijdse influencer. En wie weet zie jij binnenkort de Zwolse Verhalenbus wel door jouw wijk rondrijden waar nog meer activiteiten van ANNO mee zijn te maken.

Wat vooraf ging

Zwolle kon al kennismaken met het museum in de maak in 2020. ANNO realiseerde diverse programma’s en presentaties, zoals de exposities ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’ en ‘Het ambt aan de ketting’. Het afgelopen jaar stond daarnaast in het teken van de voorbereidingen tot realisatie van het nieuwe museum, het formeren van een nieuw team, het versterken van de band tussen de samenwerkingspartners en het ontwikkelen van het programma voor het komende jaar. ANNO werd zichtbaar met een nieuwe banner in eigen huisstijl aan de gevel van de Melkmarkt en het lanceren van de website www.anno.nl.

Verbouwing

De bouwwerkzaamheden in het toekomstige onderkomen van ANNO aan de Melkmarkt zijn nog volop gaande. Deze locatie bestaat uit drie delen die elk een eigen bouwplanning hebben. Het jongste gedeelte wordt in de zomer van 2021 opgeleverd. Het deel aan de Voorstraat is het najaar van 2021 klaar en het Drostenhuis wordt begin 2022 opgeleverd. Direct na de gefaseerde oplevering worden de ruimtes ingericht. Naar verwachting opent ANNO in het voorjaar van 2022 haar deuren, maar in de aanloop daar naartoe maak je het museum in de maak nu al mee.

ANNO vertelt de verhalen van Zwolle

De verhalen van Zwolle krijgen niet alleen en plek binnen de muren van het museum, maar komen juist ook erbuiten tot leven. Zwolle kent een rijke historie en er is veel te vertellen over bijzondere bekende en onbekende plekken in de stad. Zo is ANNO betrokken bij het presenteren van de resultaten van het archeologisch onderzoek in Academiehuis de Grote Kerk, waar onlangs door stadsarcheoloog Michael Klomp nog een unieke vondst is gedaan: de muur van een romaanse kerk.

Samenwerking

ANNO is een initiatief van stichting Allemaal Zwolle, Historisch Centrum Overijssel en de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle. ANNO haalt en brengt jou alle verhalen over het verleden, heden en de toekomst van Zwolle.

Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen samen op één plek onder één naam.
Meer weten over ANNO en de activiteiten voor het komend jaar? Kijk dan op hun website

Gerelateerde artikelen

Back to top button