Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Allemaal de vlag uit op de Zwolse Bevrijdingsdag! Doe je mee?

14 april is het 75 jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd

Zwolle – Op 14 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Zwolle bevrijd werd. Het was de bedoeling om dit groots te vieren maar door het coronavirus zijn alle activiteiten afgelast. Toch zijn er Zwollenaren die dit bijzondere moment niet zomaar voorbij willen laten gaan. Het idee is om op deze bijzondere dinsdag 14 april  de vlag uit te hangen. Of het nou de Nederlandse of de Zwolse vlag is, dat maakt niet zoveel uit. Maar zo vieren we samen maar op afstand de vrijheid.

Vlag uit

Katja Scholing uit Zwolle is op zoek naar zo’n echte Zwolse blauwe vlag. “Om toch stil te staan bij het feit dat het 75 jaar geleden is dat Zwolle bevrijd is. Het wordt niet gevierd, tenminste niet zo uitgebreid als gepland was, maar het is wel mooi om te laten zien dat we dit op onze eigen manier kunnen vieren. Het zou ook mooi zijn als iedereen dan ook z’n vlag uithangt, of dat nou de Zwolse of de rood-wit-blauwe is. Maar dat ze wel weten dat het 75 jaar geleden is.”

Verzet

Dat Katja de vlag gaat uithangen heeft misschien wel een beetje met haar familiegeschiedenis te maken: “Mijn ouders hebben e oorlog niet meegemaakt, maar mijn opa’s en oma’s natuurlijk wel. Mijn opa en overgroot opa hebben in het verzet gezeten in Meppel. Mijn andere opa moest naar een dwangarbeiderskamp. Door hun verhalen weet ik een beetje hoe het was. Misschien dat ik daarom ook meer geïnteresseerd ben.”

 

Zwolse vlag met wapen

Via Twitter deed ze een oproep waar ze de specifieke Zwolse blauwe vlag kon kopen. Daarop kwamen een groot aantal suggesties binnen waaronder Het Zwolse Balletjeshuis. En inderdaad, Wies Dul, uitbaatster van het bekendste snoephuisje en Tourist infopunt van Zwolle heeft de Zwolse vlag in de verkoop. En daar zijn wat varianten erin. Bij Wies kun je de Blauw Witte variant kopen met het wapen erin: “Met het wapen van Zwolle met de leeuwen en St, Michaël, de beschermpatroon van Zwolle, dit is toch wel een hele beroemde Zwolse vlag. Dit is met het wapen erbij dus dit is net wat mooier ontwerp dan zo;n gewone blauw-witte vlag”. Wie zo’n vlag wil kan het beste even bellen of appen met het Zwolse Balletjeshuis: “Ik heb niet de hele kelder vol liggen maar ik kan ze voor je regelen”.

Radio interview met Katja Scholing

Gerelateerde artikelen

Back to top button