EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Adempauze bij Brink’s, werknemers schorten acties op

De werknemers van Brink’s gaan vandaag weer aan het werk. Het landelijk actiecomité bij Brink’s heeft gisteravond besloten om de acties op te schorten. Brink’s heeft een vestiging aan de Marsweg in Zwolle die door de reorganisatie met sluiting wordt bedreigd.

Enerzijds om te voorkomen dat consumenten te veel hinder van de acties zouden gaan krijgen, anderzijds om alle partijen de tijd te geven om de bonden tegemoet te komen. “We roepen met name Brink’s, G4S en de Rabobank op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Als we er niet uit komen, zullen we de acties meteen hervatten”, zeggen actieleiders Leen van der List (FNV Bondgenoten) en Sanne van der Meulen (CNV Vakmensen).

800 Rabo-automaten leeg

Bij Brink’s dreigen vanwege een reorganisatie 600 banen te verdwijnen. Sinds zaterdag voeren de werknemers actie voor behoud van zoveel mogelijk banen (binnen of buiten Brink’s) én een goed sociaal plan voor degenen die hun werk verliezen. De gekozen actievorm (het niet vullen van geldautomaten van met name de Rabobank) heeft ertoe geleid dat inmiddels ongeveer 800 Rabo-automaten zonder geld zitten. Gisterochtend  oordeelde de rechtbank in Utrecht dat die acties legitiem zijn.

Knopen tellen

“Dat was een overwinning voor de werknemers. We mogen de acties doorzetten”, zegt Sanne van der Meulen (actieleider CNV Vakmensen). “Toch kiezen we nu voor een adempauze en schorten we de acties tijdelijk op. We hopen dat Brink’s, de partijen die het werk in de toekomst gaan uitvoeren én de Rabobank hun knopen tellen en bereid zijn om alsnog aan een goede oplossing te werken: behoud van werk en een goed sociaal plan. Want daar gaat het ons uiteindelijk om. Komt die oplossing de komende anderhalve week niet in zicht, dan komen er opnieuw acties. Dat dat op een verantwoorde manier kan, hebben de werknemers van Brink’s de afgelopen dagen bewezen.”

Brieven naar Brink’s en Rabobank

De bonden sturen vandaag indringende brieven naar Brink’s en de Rabobank. “We geven de partijen de tijd, maar voegen er wel aan toe dat we de acties op elk moment kunnen hervatten. Ze zijn dus gewaarschuwd”, zegt Leen van der List (actieleider FNV Bondgenoten).

Beveiligingsbedrijf G4S

Daarnaast gaan er ook brieven naar beveiligingsbedrijven die het werk van Brink’s gaan overnemen: G4S en Wincor (die laatste is met name voor de regio Rotterdam van belang). Van der List: “We doen daarin een dringend beroep op deze beveiligingsbedrijven om mee te werken aan een oplossing. Bij Brink’s werken veel ervaren mensen, die daar zo aan de slag zouden kunnen. Uiteraard wel onder goede voorwaarden.”

Geen overwerk

De werknemers van Brink’s zijn vanochtend tijdens kantinebijeenkomsten geïnformeerd over het opschorten van de acties. Van der Meulen: “Ze gaan vandaag weer aan het werk, maar er wordt niet overgewerkt. Het zal dus wel even duren voordat de achterstand is ingehaald en alle geldautomaten weer zijn gevuld.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button