CoronavirusLifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

Actiegroep niet blij met ‘coronaproof’ Pasar Malam; gemeente stelt extra maatregelen

Zwolle – Aankomend weekend is er sinds lange tijd weer een beurs in de IJsselhallen. Om precies te zijn de Pasar Malam Istimewa. De organisatie noemt de Indonesische indoor markt ‘coronaproof’, maar daar is niet iedereen het mee eens. De groep ‘Free us from Corona virus’ uit Apeldoorn noemt de term ‘coronaproof’ op de aankondigingsborden in Zwolle ‘misleidend’.

De Pasar Malam wordt ieder jaar gehouden in de IJsselhallen in Zwolle. Vanwege de omstandigheden dit jaar heeft de beursorganisatie een editie in aangepaste vorm aangekondigd. Zo gaan ze voor deze editie gebruik maken van alle hallen en vergroten de totale vloeroppervlakte hiermee van 5.500 m2 naar 20.000 m2. ‘Hierdoor kunnen de stands op veilige afstand van elkaar gezet worden, zijn de looppaden breder en kunnen de terrassen bij de restaurants op een juiste afstand van elkaar neergezet worden’, aldus Istimewa. Ook maakt de organisatie gebruik van tijdslots om de bezoekers te spreiden.

Free us from Corona virus

Chris de Boer van de actiegroep ‘Free us from Corona virus’ kan er niet bij dat de beurs doorgaat en dat het ook nog eens coronaproof wordt genoemd: “De organisatie van een evenement op deze schaal en in deze orde van grootte druist radicaal in tegen de landelijke tendens en de adviezen van het RIVM. Zij raadt juist de organisatie van grootschalige bijeenkomsten af teneinde samenscholing van een grote hoeveelheid mensen en verspreiding van het virus tegen te gaan. Gaan commerciële en economische belangen boven de volksgezondheid?”, vraagt de Boer zich af. Wat de groep ook frustreert is dat er volgens hen door de organisatie geen ruggespraak is geweest met de gemeente over het evenement.

De gemeente Zwolle bevestigt dat ze vragen hebben gekregen van de actiegroep over de maatregelen die de beursorganisatie neemt om het evenement veilig plaats te laten vinden. Ook heeft de groep vragen gesteld, aan de gemeente, over de borden in de stad waarop staat dat het evenement ‘coronaproof’ gehouden wordt.

Extra maatregelen

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle zegt desgevraagd de signalen van de groep serieus te hebben opgepakt: “Het is en blijft van belang dat we ons samen blijven inzetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, aldus Snijders. “De afgelopen dagen is er door de gemeente dan ook nauw contact geweest met Libéma, de exploitant van de IJsselhallen. Libéma heeft direct de aanpak en benodigde maatregelen nogmaals met de organisator van het evenement doorgesproken en aan ons voorgelegd. In goed overleg is het plan aangevuld met een aantal extra maatregelen.”, verklaart Snijders.

Als gemeente toetsen wij dit soort plannen aan de regels die gelden voor samenkomsten vanuit de landelijke noodverordening. De uitkomst hiervan is dat het plan van aanpak van de organisatie aan deze richtlijnen voldoet. Peter Snijders, burgemeester Zwolle

Burgemeester Peter Snijders – Foto © Matthijs van Os

“Als gemeente toetsen wij dit soort plannen aan de regels die gelden voor samenkomsten vanuit de landelijke noodverordening. De uitkomst hiervan is dat het plan van aanpak van de organisatie aan deze richtlijnen voldoet. De keuze of Pasar Malam doorgaat aankomend weekend is aan Libéma en de organisator. Wanneer dit het geval is, zullen we als gemeente erop toezien dat dit volgens de gemaakte afspraken verloopt.”

De Pasar Malam wordt gehouden van vrijdag 4 tot zondag 6 september in de IJsselhallen in Zwolle. De organisatie kondigt de beurs aan als een cultureel feest waar Indonesië en haar rijke cultuur centraal staan. ‘Lekker Indisch eten bij verschillende kwaliteitsrestaurants, een Oosterse specialiteitenmarkt met leuke koopjes en geweldige optredens op 2 podia.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button