BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stationsweg gaat op de schop; tijdelijk dicht voor fietsers en autoverkeer

Zwolle – Zwolle bouwt volop aan een gastvrije en duurzame entree naar het Zwolse stadshart. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuwe fietsenstalling onder het Stationsplein. Binnenkort gaat ook de Stationsweg op de schop. Wethouder Ed Anker: “Het Stationsplein en de Stationsweg vormen samen straks een stadsentree om trots op te zijn. Met volop ruimte voor iedereen die vanaf de Spoorzone naar de Zwolse binnenstad wandelt. En natuurlijk andersom. Het vernieuwde Stationsplein en de Stationsweg worden klimaatproof. Dat betekent dat hier straks een flinke regenbui opgevangen kan worden en dat er genoeg koele plekken zijn wanneer het super heet is. Net als vele Zwollenaren kan ik niet wachten tot het klaar is en we via deze prachtige weg naar de nieuwe fietsenstalling kunnen fietsen”.

Stationsweg wordt groene stadsentree van Zwolle

Er komen onder meer brede trottoirs, een smallere rijbaan met klinkers en veel groen. In het ontwerp is duurzaamheid een belangrijk een uitgangspunt. Er is veel aandacht voor vergroening en waterberging. Dat is straks terug te zien in de aanleg van grote groenvakken en de water passerende bestrating. De Stationsweg en het Stationsplein zijn onderdeel van het Engelenpad. Dit is een denkbeeldige route van de historische binnenstad tot aan de IJssel. Dwars door de Spoorzone heen. “De gloednieuwe Stationsweg verbindt straks het Zwolse centrum: de oude binnenstad én de innovatieve Spoorzone”, vult wethouder Ed Anker aan.

Bereikbaarheid

Het voorbereidende werk heeft vanaf maandag 7 september aanstaande gevolgen voor de bereikbaarheid van woningen en bedrijven aan de Stationsweg en de omgeving. Op maandag 7 september wordt de tijdelijke brug tussen de Stationsweg en de Westerlaan verwijderd. Dit is nodig om ruimte te maken voor de werkzaamheden. De Stationsweg wordt daarmee doodlopend voor zowel gemotoriseerd verkeer als voor fietsers. De Westerlaan wordt doodlopend voor autoverkeer. De panden aan de Stationsweg tussen de Nieuwe Buitensociëteit en de Burgemeester Van Roijensingel blijven bereikbaar. De route Oosterlaan-Stationsplein-Westerlaan blijft in beide richtingen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De adviesroute voor voetgangers van het station richting het centrum en omgekeerd loopt via de Terborchstraat en Van Nagellstraat.

Uitvoering

Aannemer Boskalis Nederland werkt aan de Stationsweg in verschillende delen (werkvakken) waarbij elk deel een eigen tijdsduur/periode heeft. Zo is de Stationsweg onderverdeeld in drie vakken: fase 1, 2 en 3. De start van de werkzaamheden van fase 1 staat gepland op maandag 14 september 2020. Per vak wordt eerst de huidige bestrating verwijderd. Daarna werkt de aannemer onder de grond met het (ver)leggen van kabels en leidingen, riolering en het waterberging-systeem. Tot slot wordt de bovengrondse inrichting aangebracht zoals de bestrating en het groen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button