CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

80-plussers vanaf 9 februari gevaccineerd

Zwolle – De 90-plussers zijn al geweest, de 85-plussers worden deze week gevaccineerd en daarna komt de grotere groep van 80 tot en met 84 jaar aan de beurt. De vaccinaties voor de mensen uit deze leeftijdscategorie start vanaf volgende week dinsdag 9 februari. Het gaat om ongeveer 400.000 mensen in heel Nederland. Deze 80-plussers worden gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer vaccin.

Het BioNTech/Pfizer vaccin is bestemd voor volwassenen en jongeren van 16 jaar en ouder. Uit onderzoek is gebleken dat BioNTech/Pfizery in 95% van de gevallen bescherming biedt tegen het ontwikkelen van ziekteverschijnselen door het coronavirus. Ook bij ouderen boven de 65 jaar is BioNTech/Pfizery effectief (94,7%). Het vacccin bestaat uit twee prikken. De tweede prik wordt zes weken na de eerste prik gegeven. Zeven dagen na de tweede prik is de gevaccineerde maximaal beschermd tegen het coronavirus.

De thuiswonende 80-plussers kunnen na ontvangst van de schriftelijke uitnodiging zelf een afspraak voor vaccinatie maken via het GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -callcenter. In de GGD-vaccinatielocatie krijgen ze het coronavaccin van BioNTech/Pfizer toegediend.

Foto: GGD vaccinatielocatie IJselhallen – © RTV Focus Zwolle

Eerste vaccinaties

In januari ontvingen de eerste thuiswonende 90-plussers een uitnodiging voor een vaccinatie. Zij kregen de uitnodiging via hun huisarts, die bekeek of zij mobiel genoeg zijn om zelf naar een GGD-vaccinatielocatie te gaan. Sneller dan verwacht konden de eerste 90-plussers dinsdag 26 januari al door de GGD worden gevaccineerd. Bovendien lijkt de bereidheid onder deze groep om een prik te halen op een GGD-vaccinatielocatie, erg hoog. In Nederland wonen circa 90 duizend 90-plussers thuis.

Op 28 januari werden ook de volgende groepen gevaccineerd:

  • spoedeisende hulp,  ambulance en  COVID-19-afdelingen met ongeveer 40.000 mensen.
  • verpleeghuismedewerkers met 106.000 mensen
  • Verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten met ongeveer 17.000 mensen

Gerelateerde artikelen

Back to top button