112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

8 jaar cel geëist voor schieten op man die vervolgens van Monteverdiflat springt

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen een 28-jarige man uit Zwolle. Hij wordt ervan verdacht op 22 oktober 2014 in Zwolle een man in het hoofd te hebben geschoten.

Het slachtoffer voelde zich hierna zo bedreigd dat hij van de zevende verdieping van een flat in Zwolle sprong om aan deverdachte te ontkomen.

Op 22 oktober 2014 zijn verdachte, slachtoffer en andere personen aanwezig in een appartement op de 8e verdieping van een flat aan de Monteverdilaan in Zwolle. Op een gegeven moment schiet de verdachte het slachtoffer in zijn hoofd. Later richt hij nog een keer het wapen op het slachtoffer alsof hij wil schieten. Het slachtoffer vlucht naar de 7e verdieping, gaat aan de balustrade hangen en laat zich, volgens de officier van justitie “uit pure doodsangst”, vallen. “Hij valt tot op de 1everdieping, ondertussen is de achtervolging door de verdachte ingezet. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk geworden waarom verdachte het slachtoffer in zijn hoofd heeft geschoten. Verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht en heeft tot nu toe niets verklaard”, aldus de officier. “Uit andere verklaringen is in ieder geval naar voren gekomen dat verdachte die avond dronken was en dat hij dan onberekenbaar en agressief wordt.”

De officier van justitie verwijt verdachte dat hij heeft geprobeerd om het slachtoffer te beroven van zijn kostbaarste bezit: zijn leven. “Dit heeft het slachtoffer wonderwel overleefd. ,,Sommigen noemen hem een geluksvogel, maar ik vind het pure pech. Hij wordt de rest van zijn leven geconfronteerd met de gevolgen van de gebeurtenissen op die dag. Hij heeft nog altijd een kogel in zijn nek, die waarschijnlijk niet zonder gevolgen verwijderd kan worden. Hij vreest nog iedere dag voor zijn gezondheid.”

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte heeft geprobeerd om het slachtoffer van het leven te beroven en dat hij hem heeft bedreigd door op hem te schieten, vervolgens nogmaals een vuurwapen op hem te richten en hem te achtervolgen.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar passend. De man werd al eerder veroordeeld wegens poging tot doodslagtot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf. De officier vindt dat hij de rest van die straf – 8 maanden – nu alsnog moet uitzitten, omdat hij opnieuw in de fout is gegaan.

De Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet op 22 december uitspraak.

 

Back to top button