KabelkrantNieuws uit ZwolleOekraïneZorg & Welzijn

4M doet van alles voor Oekraïnse vluchtelingen

Zwolle – Mannenvereniging 4M  (de 4 Musketiers) uit Zwolle doet heel veel voor vluchtelingen in en uit Oekraïne. Dat is te vinden op haar website https://4m.vooroekraine.nl/. Haar hart gaat uit naar de mensen. Internationaal zit 4M in meer dan 20 landen, zo ook in Oekraïne. Ze zijn verbonden met elkaar. Mede-Musketiers zijn gedwongen hun gezinnen naar de grens te brengen en ze daar achter te laten. Ze wil naast hen staan en hun gezinnen opvangen als broers en zussen.

Daarom vraagt 4M donaties aan leden en niet-leden. Ook gaat ze op aanvraag van haar mensen in Roemenië voedselpakketten leveren: In 1 pakket zit genoeg eten voor een gezin voor een hele week! Zo wordt de distributie naar de gezinnen makkelijker, sneller en krijgen gezinnen in de meest getroffen gebieden uitgebalanceerde pakketten. Op de lijst op de website kan iedereen precies zien wat er in zo´n pakket zit. Men kan wekelijks een heel pakket kopen bij de boodschappen, of samen met de buren een pakket samenstellen (stop er een leuke tekening van kinderen in) of men geeft geld via het algemene project in de Donorbox zodat 4M het pakket koopt (zij kopen goedkoper in).

Ambulancebus

Er zijn veel mooie initiatieven opgestart. Extra aandacht wil 4M vragen voor de realisatie van een ambulancebus waar Stichting 4e Musketier mee bezig is. Een contactpersoon Salem is in het oorlogsgebied van Oekraïne te vinden. Hij rijdt slachtoffers naar veldhospitalen. Om zijn werk te steunen is er een initiatief om een bus te kopen en om te bouwen tot ambulancebus. Het is een enorme bus die als rijdend ziekenhuis wordt ingezet om eerste hulp te verlenen. De bus zal ingezet worden tussen de ambulance en veldhospitalen. Hier voor zijn donaties nodig.

Ogen en oren

Steeds meer mensen willen weg, steeds minder winkels hebben voorraad. Hulp van iedereen is dus nog steeds nodig om onze broers en zussen, Mede-Musketiers te helpen. Geld voor eten en drinken is dagelijks nodig om de trailers te vullen ( € 10.000,00 per trailer) busjes om mensen te evacueren (de eerste drie zijn uitgebrand) zijn keihard nodig. Mensen bij de grens, in de opvang zijn hard nodig; mensen ‘ verdwijnen’ in het mensenhandel circuit en daarom zijn meelevende ogen, oren en handen ter plekke zo nodig. Dus geef je tijd, je spullen, je geld vanuit de overvloed die wij hebben…. Doneren kan ook met een specifieke omschrijving, dan gebruikt 4M het daarvoor!

De hoop is dat 4M zich blijvend kan inzetten voor het hulpcentrum, met name het vervoeren van vluchtelingen. Ze is daarom op zoek naar Musketiers die bereid zijn om af te reizen naar Tiszabecs, om zich daar in te zetten als chauffeur. Zij hoopt dat ze zo vanuit 4M Nederland het hulpcentrum blijvend kan voorzien van capaciteit.

Opvang bij mensen thuis

Het netwerk van 4M vangt inmiddels daadwerkelijk een aantal 4M broeders met hun familie en vrienden op. En ze heeft diverse vluchtelingen geholpen die uiteindelijk via andere contacten zoals familie en vrienden onderdak hebben gevonden. Mooi om te delen dat er inmiddels al honderden slaapplaatsen zijn aangeboden vanuit het 4M netwerk in Nederland om de vrienden van 4M Oekraïne op te kunnen vangen. 4M weet dat er meerdere gezinnen en groepen onderweg zijn en dat er steeds meer mensen richting NL komen.

Wanneer deze mensen Nederland daadwerkelijk bereiken blijft lastig in te schatten, omdat onderweg veel oponthoud is door een tekort aan benzine op veel plaatsen en de vervoersmogelijkheden via bijvoorbeeld de trein, die erg lastig en onzeker zijn. Momenteel is ze het enorme aanbod aan het structureren en bereidt ze zich zo goed mogelijk voor op de grote stroom vluchtelingen die verwacht wordt uit Oekraïne. 4M merkt dat steeds meer mensen en organisaties hen weten te vinden. Mooi om zowel met elkaar vanuit het krachtige netwerk van 4M, als met verschillende organisaties om ons heen de handen ineen te slaan om zoveel mogelijk vluchtelingen op een goede manier op te vangen.

Actie slaapzakken

Afgelopen week kwam de vraag van de CEO 4M Oekraïne of ze in NL slaapzakken en slaapmatjes kon kopen en vervoeren naar Oekraïne. Helaas was alles uitverkocht waar zij kwam, maar… met behulp van een oproep in diverse app groepen werden overal bij 4M’ers slaapzakken en matjes van zolders en uit caravans gehaald en weggebracht naar de verzamelpunten in NL. En echt geweldig; binnen 3 dagen ging er een vrachtwagen compleet gevuld met meer dan 3.000 slaapzakken en matjes naar de broeders van 4M Oekraïne.

24/7 gebed

Vanuit 4M Zwitserland is een Internationale gebedsketen opgezet. 24/7 bidden ze samen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button