BouwHanzelandKabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

330 vierkante meter hoge muurschildering op gevel Lübeckplein

Zwolle – Er komt steeds meer kleur en groen op het Lübeckplein in Zwolle; het plein dat tot voor kort wel het meest ongezellige en kale plein van Zwolle werd genoemd. Zwollenaar Lonneke heeft de afgelopen dagen de laatste hand gelegd aan een 330 vierkante meter grootte muurschildering. En deze prijkt inmiddels kleurrijk aan de gevel van één van de rode bakstenen gebouwen op het plein. Samen met een calisthenics-park, een pluktuin en miniboompjes geeft het, het plein nu al meer charme.

Voor Lonneke die een bedrijf in muurschilderingen heeft is het de grootste klus tot nu toe: “100 tegeltjes hoog is de muur, dat is tellen geblazen!” Het ontwerp voor de muur komt van Thijs Kelder van Ruwedata. Dit ontwerp is door Lonneke als klein voorbeeld op de immense muur geplakt, voorzien van een raster. Nadat Lonneke de ruwe lijnen op de muur had gekwast kon het echte schilderwerk beginnen. Ze had er goed schildersweer bij. “Tot nu toe heb ik er heerlijk weer bij. Ik hou mijn zonnebril op omdat de witte muur nogal fel reflecteert. Snel wat kleur toevoegen, dan wordt het aangenamer voor mijn ogen. Hopelijk krijg ik niet te veel regen op de muur, want dan kan ik niet verder schilderen.”, schreef Lonneke vorige week maandag tijdens de start van het project.

Inmiddels is de schildering klaar en kan de buurt op 9 augustus tussen 16.00 en 17.00 de schildering bewonderen en vragen stellen.


Even terug: Zwollenaren vroeg het vaak. Kan het Lübeckplein niet veel groener en leuker worden? De provincie Overijssel stelde 100.000 euro beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Maar waaraan wordt die 100.000 euro dan precies uitgeven? Daarover mocht de stad in 2019 meedenken. Iedereen kon ideeën insturen voor de aanpak van het plein. In korte tijd kwamen ruim 500 ideeën binnen. Daarvan zijn nu het calisthenics-park, een pluktuin, miniboompjes en de muurschildering gerealiseerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button