EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

25 winkels in Zwolle mogen glaasje bier of wijn gaan schenken

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat meedoen aan een proef voor winkels om een glaasje bier of wijn te schenken in de zaak. Het gaat om een pilotproject van de Vereniging Nederlandse Gemeenten waarin bij wijze van proef afgeweken gaat worden van de huidige Drank- en Horecawet. In deze wet staat nu nog dat alcohol alleen geschonken mag worden bij vergunninghouders en dat zijn de horecagelegenheden. Alcohol schenken in een winkel was streng verboden.

Beleving in winkels

Uit onderzoek blijkt dat mensen in een winkelgebied op zoek zijn naar recreatie, beleving, snelheid en gemak. Winkels met een mix-functie van productverkoop en een stukje horeca zijn dan ook heel aantrekkelijk om meer klanten in de winkel te krijgen.

Glaasje bier of wijn

Met deze pilot moeten deze mengfuncties beter mogelijk worden. Eerst gaat het om een pilot voor 25 locaties in de stad. In goed overleg wordt door de gemeente aan 25 locaties tijdelijk de mogelijkheid gegeven. Niet alleen aan winkels die een glaasje bier of wijn mogen schenken of een proeverij in de winkel mogen houden, maar ook horecaondernemers die een ‘winkeltje’ in hun zaak mogen beginnen. Dus een glaasje bij de kapper of een mooi boek over wijn, een glazenset of Zwolse balletjes bij de Franse bistro.

Kleinschalig en maximaal 2 glazen

Regels gelden er wel. De mix-functie mag maximaal twintig procent van de vloeroppervlakte innemen. En de winkels mogen niet meer dan 2 glazen alcohol per klant schenken. Voor de horecaondernemers die producten willen verkopen moet er een assortiment van minimaal drie verschillende productgroepen in de schappen staan. Alleen de verkoop van flessen drank is dus niet toegestaan.

Uiteraard blijft ook voor deze nieuwe ondernemers de huidige Drank- en Horecawet gelden. Dus onder de 18 geen druppel alcohol.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button