112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

20-jarige Tyson niet verder vervolgd voor neersteken 17-jarige aanvaller in Park Eekhout

Zwolle – De 20-jarige Tyson uit Oldenzaal, die uit zelfverdediging zijn destijds 17-jarige belager neerstak, is dinsdag door de Rechtbank Overijssel vrijgesproken van verdere rechtsvervolging. Op 2 december vorig jaar stak Tyson met een mes, een jongen in zijn rug, nadat hij door deze aangevallen werd. Die jongen liep daardoor een dwarslaesie op en heeft geen gevoel meer in zijn benen en geslachtsdelen. De Rechtbank oordeelde dat Tyson te ver was gegaan door hem neer te steken maar dat hij het recht had zich te verdedigen. Er was sprake van noodweerexces.

Park Eekhout

De Oldenzaalse Tyson kwam op 2 december 2021 omstreeks 19.39 uur met de trein aan op het station te Zwolle. Verdachte was niet bekend in Zwolle maar had in Park Eekhout afgesproken. Hij had zijn PlayStation 5 in een tas bij zich. Op het moment dat hij op een bankje in het park aan het wachten was, werd hij aangesproken door een jongen . Vervolgens kwam ook een de 17jarige jongen bij verdachte staan, het latere slachtoffer van de messteek. Deze jongen vroeg wat verdachte in zijn tas had. Op het moment dat verdachte daarop antwoord gaf, sloeg de 17-jarige jongen zijn arm om de nek van Tyson en boog hij verdachte naar achteren.

Zwaaide met het mes

Tyson heeft verklaard dat hij, ondanks dat hij geen mes had gezien, op dat moment een klikkend geluid hoorde wat hij herkende als het uitschuiven van een mes en dat hij de punt van een mes tegen zijn buikholte voelde. Tyson belandde vervolgens op de grond en de tweede jongen pakte de tas met de PlayStation. Vervolgens pakten de jongens allebei een fiets en fietsten zij richting de uitgang van het park. Verdachte rende vervolgens achter hen aan, waarbij hij riep: “Dat is van mij geef dat terug”. De 17-jarige jongen keerde daarop om en fietste op verdachte af. De andere jongen bleef bij de uitgang van het park staan. Op dat moment graaide Tyson in de zakken van zijn jas en vond hij een mes. Toen de 17-jarige jongen heel dicht bij Tyson was, greep deze het mes uit zijn jas en zwaaide hiermee in de richting van de belager om deze ‘van zich af te zwaaien’. De jonge belager viel daardoor op de grond. Nadat Tyson de op de grond liggende belager nog een schop had gegeven, rende hij weg.

Noodweerexces

Hoewel de rechtbank bewezen acht dat Tyson de 17-jarige met een mes in de rug heeft gestoken, met als gevolg een dwarsleasie, wordt Tyson toch vrijgesproken van rechtsvervolging. De rechter oordeelt dat er in dit geval sprake was van noodweerexces. Bij noodweerexces gaat het in de regel om hevige emoties, waardoor het niet mogelijk is om kalm en rationeel te reageren. Een beroep op noodweer is dan niet meer mogelijk, omdat de dader dan vanuit een heftige gemoedsbeweging heeft gehandeld en de noodzakelijke grenzen van de verdediging heeft overschreden. De rechtbank heeft vastgesteld dat sprake is geweest van een voortdurende onmiddellijke en wederrechtelijke aanranding. De rechtbank acht ook aannemelijk dat deze aanranding een hevige gemoedsbeweging bij verdachte heeft veroorzaakt.

Veroordeling belagers

De beide belagers van Tyson zijn wel vandaag veroordeeld door de Rechtbank Overijssel veroordeeld, voor deze strafbare feiten zijn veroordeeld. De 21-jarige man is veroordeeld tot 9 maanden en 4 dagen cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De inmiddels 18-jarige jongen is veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 6 maanden met een proeftijd van 3 jaar voor diefstal met geweld. Daarnaast is bij jongen een hoeveelheid hasjiesj aangetroffen. Tot slot heeft hij zijn moeder mishandeld door haar bij de keel vast te pakken. Naast de voorwaardelijke jeugddetentie legt de rechtbank de jongen ook een taakstraf op van 180 uur en moet hij het slachtoffer van de diefstal een schadevergoeding betalen van 1.514,86 euro.

Gerelateerde artikelen

Back to top button