Gemeenteraadsverkiezingen 2022Nieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Drie personen met voorkeurstemmen in Zwolse raad

Zwolle – Maandagmorgen is de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Drie personen blijken via voorkeursstemmen in de raad gekozen. Dat is het geval bij GroenLinks, D66 en de SP. In alle drie de gevallen wist een vrouw voldoende stemmen te halen om ondanks de positie op de lijst toch in de raad te komen. In totaal zijn 23 vrouwen in de raad gekomen en 16 mannen.

Naast de lijsttrekkers hebben nog 13 mensen de voorkeursdrempel overschreden. Daarvan konden 9 ook al vanwege hun positie op de lijst rekenen op een raadszetel. Brenda Brouwers van D66 had pech. Zij kwam net 1 stem tekort voor een raadszetel. Annajorien Prins had slechts 28 stemmen minder dan lijsttrekker Cankut Ercan van Volt, maar omdat de partij maar 1 zetel wist te halen, vist zij toch naast het net.

GroenLinks

Bij GroenLinks wist de nummer 12 Miriam Ntumba de voorkeursdrempel te overschrijden. Zij houdt zo Eildert Noorda, de nummer 7 van GroenLinks, uit de raad. Noorda heeft inmiddels al aangegeven in ieder geval als burgerraadslid door te gaan en zo het groene geweten van de raad in de gaten te houden.

D66

Bijna was het bij D66 tot een flinke verandering gekomen, van 3 mannen en 1 vrouw naar 3 vrouwen en 1 man. Maar Brenda Brouwers kwam dus 1 stem tekort. Nu wist alleen Lizet Klein Nagelvoort Mark Oldengarm te passeren. Die had daarbij de pech dat ook de nummer 4 Suzanne de Sevren Jacquet hem op basis van het aantal voorkeursstemmen passeerde. Oldengarm moet nu afwachten of de partij in het college komt en de wethouder van de partij uit de raad komt. Dat zou wel kunnen, want Paul Guldemond, die in de raad is gekozen, is de wethouderskandidaat voor D66.

SP

De SP heeft 2 zetels gehaald bij de verkiezingen. Uiteraard heeft lijstrekker Brammert Geerling genoeg stemmen gehaald om in de raad te komen, maar ook hier heeft een vrouw de nummer 2 verdrongen. Kim Ahlers, op nummer 3 met liefst 920 stemmen, neemt de plek in van Koen van Baal.

Restzetels

In totaal zijn er 6 restzetels verdeeld over de partijen. De Partij voor de Dieren kreeg de eerste restzetel, daarna volgden de PvdA, de VVD, de ChristenUnie, GroenLinks en het CDA.

Gerelateerde artikelen

Back to top button