KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

1 op de 3 Nederlanders bezorgd over wooncomfort door klimaatverandering

Zwolle – Toenemende hitte, droogte en hoosbuien brengen het wooncomfort van steeds meer Nederlanders in gevaar. Uit onderzoek van de Natuur en Milieufederaties, uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat 34% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de invloed van klimaatverandering op hun directe leefomgeving. Vooral jongeren zien het risico scherp: bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen vreest voor hun wooncomfort.

Jongeren meer bewust van risico’s

Bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen zegt zich zorgen te maken over hun wooncomfort door klimaatverandering (46–48%). “Zij voelen aan wat eraan komt,” zegt Annie van de Pas, directeur van de Natuur en Milieufederaties. “Maar het gaat niet alleen over later. Kijk naar Enschede vorig jaar: tientallen huizen onbewoonbaar na een wolkbreuk. Wat we nu meemaken, is geen uitzondering meer.” Tegelijkertijd lijken mensen boven de 35 zich minder zorgen te maken. “Dat verschil is opvallend,” aldus Van de Pas. “Want de gevolgen zijn er voor iedereen. Zeker oudere bewoners in slecht geïsoleerde huizen krijgen het zwaar bij hitte.”

Wél willen bijdragen, maar niet weten hoe

Ruim een kwart van de Nederlanders (27%) zou graag iets willen doen om zich voor te bereiden op extreem weer, maar weet niet waar te beginnen. Onder jongeren loopt dit zelfs op tot 45%. “Wat wij vaak horen,” zegt Van de Pas, “is dat mensen niet weten wat mag, wat slim is, of waar ze moeten starten. Maar voor veel maatregelen heb je helemaal geen toestemming nodig. En je hoeft het bovendien ook niet alleen te doen. Je overburen hebben waarschijnlijk dezelfde vragen.”

Maatregelen uitstellen

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft nog geen maatregelen genomen tegen hitte of wateroverlast. De gedachte dat het allemaal duur is, speelt daarbij een rol – vooral bij jongeren (50%) en 45-plussers (36%). Toch zijn er veel eenvoudige alternatieven. “Koop een tweedehands zonnescherm in plaats van een energieslurpende airco. Vang regenwater op met een regenton. En vervang een paar tegels door groen – dat maakt je huis koeler én je buurt mooier.” Als één op de vier huishoudens een kwart van hun bestrating vervangt, ontstaat er samen een klimaatbestendig oppervlak ter grootte van honderden voetbalvelden. “Dat werkt verkoelend en voorkomt wateroverlast,” aldus Van de Pas. “En het brengt mensen samen.”

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door Motivaction in mei 2025 onder een representatieve steekproef van 1021 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De respondenten gaven hun mening over (de gevolgen) van klimaatverandering, hun zorgen hierover, hun eigen houding en gedrag en hun kennis over de rol van overheid/gemeente hierin.

FOCUS NIEUWSBRIEF

Van het belangrijkste nieuws uit Zwolle tot de leukste weekendtips: elke donderdag in je inbox.

Bron
NMO

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren