Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

► 600 schapen van Zwolse kudde kregen een Pinkster scheerbeurt

Zwolle – Zeshonderd schapen moesten er geschoren worden bij de Zwolse kudde. Herder Tjitse Terpstra zette daarom op 2e Pinksterdag alle zeilen bij op het schaapsscheerderfeest op Wijkboerderij de Klooienberg. Eén voor één trok Tjitse de schapen uit de omheining om ze vervolgens vakkundig op de rug te leggen. Binnen nog geen drie minuten werd het schaap verlost van zijn dikke wintervacht. Gelukkig hoefde herder Terpstra niet alleen alle schapen te doen. Op een tweede locatie werd ook hard gewerkt om de klus te klaren.

Op de Klooienberg zelf was het verder één groot feest met vele activiteiten voor de toegestroomde bezoekers. Van ponyrijden tot natuurlijk demonstraties spinnen en vilten van wol.

Het schaapscheren

Alle schapen van de Zwolse worden één keer per jaar geschoren. Als het al een paar dagen lekker warm is geweest is het wolvet lekker zacht en dan gaat het scheren veel makkelijker. De lammetjes worden niet geschoren omdat ze nog onvoldoende vacht hebben.

 

De Zwolse schaapskudde wordt gehoed door herderTjitse Terpstra en zijn honden Jim en Mos. Vijf dagen per week vertrekken de 600 schapen ’s ochtends naar hun werkplek in het Westerveldsebos, het Holtenbroekerbos en diverse graaslanden in Stadshagen. De schapen grazen in Zwolle van april tot en met november. Begin december vertrekt de kudde naar het winterverblijf buiten Zwolle.

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button