Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolse woningcorporatie SWZ en Openbaar Belang maken (weer) werk van vergroening en leefbaarheid

Zwolle – Voor het derde jaar op rij werkt Woningstichting SWZ samen met Stichting Straatboer om bewoners helpen te vergroenen. Ook woningcorporatie Openbaar Belang doet dit jaar mee. Afgelopen week ging de schop weer in de grond om tot en met november weer wekelijks huurders blij te maken met een groene voortuin!

Sociaal, inspirerend en circulair vergroenen

Meer dan 80 Zwolse bewoners en gezinnen kunnen zich dit jaar opgeven om hun versteende voortuin om te toveren tot een tuin met een mooie groene border. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar het helpt ook de biodiversiteit en zorgt ervoor dat het regenwater beter wegloopt. Doordat bewoners dit samen doen, leren ze elkaar beter kennen. Goed voor de leefbaarheid in de wijk.

Leefbaarheid

Yvonne van Langen, wijkconsulent bij SWZ, moedigt bewoners aan mee te doen. “Het project draagt bij aan de leefbaarheid in de wijk. Groen in de tuin helpt bij het beter afvoeren van water en geeft verkoeling in de zomer. Daarnaast is het mooi dat planten een tweede kans krijgen.”

Circulair

Bijzonder aan dit project is dat andere bewoners uit de wijk (met al een groene tuin), bedrijven en organisaties planten kunnen doneren. Iedereen die stekjes of planten over heeft kan deze inleveren bij de Straatboerderij. Een goede manier om bij te dragen aan vergroening en circulariteit.

Meer dan 100 tuinen zijn al aangepakt

“Mijn kinderen gaan straks zo blij zijn, als ze terug komen van school en ik ga zelf komende tijd de rest van de tuin aanpakken”. Vertelt Mohammed, bewoner aan de Wayerkamp, terwijl hij geniet van het planten van de plantjes. Christiaan Kuipers, oprichter van Stichting Straatboer, vult aan: “Wij geven bewoners het eerste zetje, helpen ze op weg om groene vingers te ontwikkelen en hun tuin eigen te onderhouden.”

De eerste 100 tuinen zijn voorgaande jaren gerealiseerd. Jef Moossdorff, buurtbeheerder bij Openbaar Belang: “Wij doen een pilot waarbij we de eerste 10 enthousiaste bewoners de mogelijkheid bieden om samen met de Straatboeren aan de slag te gaan en evalueren vervolgens hoe het ons bevalt”. Yvonne: “Ook wij doen graag weer mee en hebben vanuit SWZ weer 70 plekken beschikbaar gesteld voor onze bewoners. Alle enthousiaste bewoners mogen ons mailen”.

Kijk voor meer informatie en de video op: www.straatboer.nl/makeover. Daar staat ook meer informatie voor wie planten wil doneren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button