KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zwolse schapen helpen bij het duurzaam aanplanten van nieuwe bomen

Zwolle – Begin dit jaar zijn de gemeente en ROVA een proef begonnen met zogenaamde wolpellets bij de aanplant van bomen. Wolpellets zijn kleine korrels van wol die lijken op het krachtvoer voor (huis)dieren. De pellets zorgen ervoor dat het water in de bodem langer vastgehouden wordt. Ook geven ze langzaam extra voedingsstoffen af.

De wolpellets zijn gemaakt van wol van de Zwolse schaapskudde. Hiermee zorgen de gemeente, ROVA en de schaapskudde voor een mooie lokale circulaire toepassing van het product. Woensdag 19 april strooide wethouder Arjan Spaans, onder toeziend oog van een aantal schapen uit de schaapskudde, wolpellets bij een nieuwe boom aan de Sibeliusstraat in de wijk Holtenbroek.

Nieuwe toepassing van wol

Vaak wordt van wol fijne en warme kleding gemaakt. Dit is een mooie duurzame toepassing. Echter doordat er wereldwijd een overschot aan wol is, kunnen de Nederlandse schaapsherders hun wol slecht verkopen. Door de wol samen te persen tot wolpellets ontstaat er een nieuw product. Het helpt om bomen beter bestand te maken tegen langere droogteperiodes, doordat het water langer rondom de wortels blijft hangen. Daarnaast zorgen de wolpellets ervoor dat de bodem luchtiger wordt. Dit is goed voor de wortels van nieuwe bomen en goed en voor het bodemleven.

Wethouder Beheer Openbare Ruimte en Duurzaamheid Arjan Spaans: “Het toepassen van de wolpellets is niet uniek. Wat wel bijzonder is, is dat de wolpellets die we gebruiken van onze eigen schaapskudde afkomstig zijn. Door de verkoop van de wolpellets kan de schaapskudde een eerlijke boterham verdienen en voegen we weer een duurzaam en circulair product toe aan onze stad.”

“We voegen weer een duurzaam en circulair product toe aan onze stad.” Wethouder Arjan Spaans

 

Ontwikkelingen volgen

Afgelopen winter heeft ROVA ruim 2.500 bomen geplant. Bij circa 1000 bomen zijn wolpellets toegevoegd. De gemeente en ROVA weten nog niet wat het effect zal zijn op het vasthouden van water en afgeven van voedingsstoffen. “We gaan de effecten daarom zeker volgen. Door droogte laten jonge bomen steeds vaker hun bladeren vroegtijdig vallen, ondanks het water geven. Langer vocht vasthouden in de bodem wordt steeds belangrijker. Als we zien dat de wolpellets een positief effect hebben, blijven we ze zeker toepassen” geeft Ferry Benjamins, werkvoorbereider BBR bij ROVA, aan.

200 kilo wol

In totaal is nu zo’n 200 kilo aan wolpellets gebruikt bij de aanplant. “Dat staat gelijk aan 200 kilo wol en dat kun je vergelijken met zo’n 40 truien. De Zwolse schaapskudde heeft zo’n 200 schapen, die leveren met elkaar ruim 400 kilo aan wol”, zegt Tjitse Terpstra schaapsherder van de Zwolse schaapskudde. “We kunnen dus nog veel meer pellets voor bomen maken. Ook particulieren kunnen terecht voor de wolpellets op de website www.dutch-wool.com”, sluit de schaapsherder af.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button