EconomieKabelkrantNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle op zoek naar exploitant nieuwe evenementenhal

Gemeente juicht grotere hal toe: '12.000 m2'

Zwolle – De gemeente Zwolle start eind augustus de aanbesteding voor de nieuwe evenementenhal voor Zwolle. Dit moet de vervanger worden voor de IJsselhallen die in 2024 plaats gaat maken voor woningbouw. De plek voor de nieuwe evenementenhal is al bekend. Deze komt op Voorsterpoort Oost. Maar voor het zover is moet er een eigenaar / exploitant worden gevonden voor het complex.

Grotere indoor-evenementen

De gemeente gaat daarom met vijf marktpartijen, uit de evenementenbranche, in gesprek over hun ideeën voor de nieuwe hal en het terrein. Vast staat wel dat de nieuwe exploitant een gevarieerd aanbod aan indoor-evenementen voor de zakelijke- en consumenten markt moet organiseren. Zo staat er omschreven in de ambtelijke stukken van de gemeente dat het gaat om een compleet aanbod van culturele en commerciële activiteiten. “Kleinere concert- en (zakelijke) eventfaciliteiten zijn er voldoende, maar voor grotere indoor bijeenkomsten is na het vertrek van de IJsselhallen geen plek meer’. En dat moet de nieuwe evenementenhal dus gaan brengen.

tekst gaat verder onder de foto

De nieuwe evenementenhal moet komen op het braakliggende terrein tussen de oude WRZV hallen en de middelbare school Talentstad.

Grotere voorziening wordt toegejuicht door de gemeente

De exploitant mag in de aanbesteding zelf bepalen hoe ze het terrein wil inrichten. Wel moet de evenementenhal minimaal 7.000 m2 vloeroppervlakte hebben en dat is dan exclusief sanitair, horeca, opslag, kantoren en dergelijke.  Maar liever gaat de gemeente voor een grotere hal van bijvoorbeeld 12.000 m2. Hoe meer hal en hoe minder vierkante meters voor bijvoorbeeld restaurants, kantoren of een hotel, des te lager zal de grondprijs uitvallen. Deze zit minimaal op 4 ton maar kan oplopen tot wel 1,5 miljoen.

Voorbeeld 1
7.000 m2 eventvoorziening met 2.000 m2 hotel en 1.000 m2 kantoor
Minimale grondprijs : € 400.000 + € 1.050.000 = € 1.450.000

Voorbeeld 2
12.000 m2 eventvoorziening met 2.000 m2 hotel en 1.000 m2 kantoor
Minimale grondprijs : € 400.000 – 1.000.000 + 1.050.000 = € 450.000

Tekst gaat verder onder de foto

Kruising Rieteweg / Blaloweg bij nieuwe evenementenhal
Kruising Rieteweg / Blaloweg bij nieuwe evenementenhal locatie

Verkeersdrukte

Maar met de invulling van het terrein is men er nog niet. Om de locatie goed bereikbaar te maken zal de de gemeente moeten investeren in het wegennet. Het kruispunt Blaloweg – Rieteweg  zit in de avondspits nu al tegen de maximale capaciteit aan. Tijdens evenementen zal er na afloop nog veel meer verkeer vanaf de Rieteweg de Blaloweg op moeten. Om dit op te lossen denkt Zwolle aan langere opstelstroken, verkeersregelaars of meerdere uitgangen vanaf de parkeerplaats zodat het vertrekkend verkeer wordt verdeeld. Die parkeerplaats is trouwens om de hoek tussen het VEZ gebouw en de A28 in.

tekst gaat verder onder de foto’s

De woningen aan de Buitengasthuisstraat blijven staan. De huizen moeten waarschijnlijk geïsoleerd worden tegen de geluidsoverlast. Ook krijgen de bewoners in hun omgeving te maken met bezoekersstromen.
De WRZV hallen worden door de gemeente Zwolle verkocht aan de VEZ (Vrije Evangelisatie Zwolle). Deze organisatie zal het gaan gebruiken voor kerkdiensten. De opbrengst van de verkoop steekt de gemeente weer in de aanpassing van de openbare ruimte ./ infrastructuur rondom de nieuwe evenementenhal

Geluidsoverlast en bezoekersstromen

Een ander punt waarmee rekening moet worden gehouden in de invulling van het terrein is het stukje woningbouw aan de Buitengasthuisstraat. Deze woningen van Delta Wonen blijven wel staan maar zullen geïsoleerd moeten worden om eventueel geluidsoverlast te voorkomen. Maar ook last van de bezoekersstromen gaat mogelijk spelen.

Of de aanbesteding ook daadwerkelijk eind augustus start is nog wel afhankelijk van het perspectief van de evenementenbranche. Als er door corona, eind augustus,  nog steeds weinig hoop is voor de branche  dan kan de start van de aanbesteding mogelijk opschuiven. Zonder vertraging zal  2 mei 2022 de naam van de nieuwe exploitant bekend zijn.

Vlekkeloze overgang

Of dit op tijd is voor een vlekkeloze overgang, van de beurzen en evenementen vanuit de oude IJsselhallen naar de nieuwe locatie, moet blijken. Bij de bekendmaking van de sloop van de IJsselhallen was er vanuit de politiek en de evenementenbranche forse kritiek dat het college nog geen nieuwe evenementen locatie had bepaald en dat de marktpartijen nog gezocht moesten worden.

Het R10 gebouw dat nu in gebruik is als creatieve – en culturele broedplaats voor onder andere rappers wordt straks gesloopt. Het huurcontract met de gebruikers loopt in 2024 af. Op deze plek zal parkeergelegenheid komen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button