KabelkrantKunst & CultuurNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zwolle hard op weg naar duurzame shophoofdstad van Nederland

Levensecht leren in duurzame Kerst Pop-Up ‘Van Waarde’

Zwolle – Feest in de Zwolse binnenstad, afgelopen woensdag. Op het Eiland opende milieuwethouder Paul Guldemond ‘Van Waarde’, de bijzondere Kerst Pop-Up met tweedehands kerstartikelen, waarin veel partners van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing samenwerken. Meer dan honderd leerlingen en studenten leren in Van Waarde in de echte praktijk en een nieuw publiek maakt kennis met duurzaamheid en het grote belang van hergebruik.

Met een ferme knip van een tweedehands schaar knipte wethouder Paul Guldemond het lint door. “Ooit had ik een droom: een duurzaam winkelcentrum op een A-locatie waardoor het steeds gewoner wordt om duurzaam in te kopen. Dat wordt hier nu werkelijkheid! Wij gaan voor een duurzame toekomst en Zwolle wil daarin vooroplopen. Ik zou het fantastisch vinden wanneer we dit initiatief steeds meer kunnen uitbreiden, zodat we de duurzame shophoofdstad van Nederland kunnen worden.”

Impact Trail

Tegelijk met de opening van Van Waarde lanceerde de wethouder de website impacttrail.nl waarop inmiddels zo’n dertig duurzame Zwolse winkels te vinden zijn. Die lancering ging niet helemaal van een leien dakje: het beeldscherm viel uit. Gelukkig was daar ook een duurzame oplossing voor te vinden: niet weggooien, maar reparatie! Leerling Colin van Thorbecke vmbo/praktijkonderwijs had ‘m in een oogwenk weer aan de praat.

Leren in de praktijk

Colin is één van de leerlingen die het winkelvak gaat leren in Van Waarde. ‘We leren kassawerk, klanten helpen en artikelen prijzen en zo. Hartstikke leuk!’ Docent Corien Beimers begeleidt de leerlingen. ‘Het leuke van Van Waarde is dat ze niet alleen het winkelvak leren, maar ook kennis maken met het belang van recyclen en duurzaamheid. Waarom steeds nieuwe spullen kopen? Ik heb hier zelf vorig jaar een prachtige kerstboom met ervaring aangeschaft.’

Vrolijk

Frederieke is student op Cibap, vakschool voor vormgeving en loopt tot eind januari stage in Van Waarde. ‘Ik heb me beziggehouden met inrichting, het stylen van kasten en meubels. Ik kan leerlingen van de andere scholen om hulp vragen, die begeleid ik dan. Het is helemaal mijn dingetje, ik word er echt vrolijk van! Het duurzame aspect is ook leerzaam. Dat wordt een steeds belangrijker onderdeel van de economie dus in mijn werk krijg ik er steeds meer mee te maken.’

Trots

Directeur Wilma Voortman van de stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus is trots. ‘Aan Van Waarde werken tien onderwijsinstellingen en meer dan honderd leerlingen en studenten mee. Ik hoop dat we er met kleine bijdragen van de scholen een permanente ‘levensecht-leren-winkel’ van kunnen maken.’ Praktijkbegeleider Hetty Waanders leidt alles, zowel de leerlingen en studenten als de artikelen en de hele winkel, in goede banen. Ze zit onder de kerstglitters. ‘Het was heel druk, maar we hebben veel hulp gehad van leerlingen, studenten en docenten, dat was super. We gaan een hele mooie tijd tegemoet!’

Iedereen die van kerst houdt, kan zijn hart ophalen in Van Waarde. De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

WaardeRing

Het idee voor de Kerst Pop-Up is ontstaan bij Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing. In en vanuit WaardeRing werken inmiddels meer dan zestig partners in de regio Zwolle samen op het gebied van circulariteit en inclusiviteit. Aan het Van Waarde-project doen op dit moment mee: Stichting Kringloop Zwolle, Noggus & Noggus, gemeente Zwolle, Thorbecke Scholengemeenschap, Talentstad, vso de Twijn, de Ambelt, Landstede MBO, Greijdanus Zwolle, mbo Menso Alting, Deltion, Cibap, SVO Vakopleiding Food en hogeschool Windesheim.

Gerelateerde artikelen

Back to top button