KabelkrantNieuws uit ZwolleSportZwemmen

Zilver en brons voor Zwolse Klink en Van der Pal op NK zwemmen

Zwolle – Sven Klink en Vince van der Pal van SWOL 1894 hebben zich dit weekend bij de Nederlandse kampioenschappen korte baan in Den Haag naar het eremetaal gezwommen.

Sven Klink

Klink kwam uit op zeven afstanden en behaalde liefst vijf keer het erepodium. Vrijdag 16 december trapte de Zwolse zwemmer het NK meteen succesvol af met een fors persoonlijk record op de 200 meter wisselslag. Zijn snelle tijd 2.02,97 was goed voor de zilveren plak bij de jeugd. Daarbij scherpte hij zijn eigen regiorecord voor 17-jarigen op deze afstand met 1,18 seconden aan.

De ingezette lijn van vrijdag wist de talentvolle jeugdzwemmer zaterdag prima door te zetten. Op de 200 meter vrije slag snelde hij in een persoonlijk record van 1.51,60 wederom naar de zilveren medaille. Diezelfde ochtend stond ook de loodzware 400 meter wisselslag op het programma. Klink dook ver onder zijn inschrijftijd een bemachtigde opnieuw het zilver. Zijn tijd was daarbij snel genoeg om zich als jeugdzwemmer als tweede te plaatsen voor de A-finale senioren open.

Hoewel Klink zelf voelde dat hij nog veel meer uit de finalerace had kunnen halen, scherpte hij zijn tijd van die ochtend nog eens met 0,93 seconden aan naar 4.25,30. Daarmee pakte hij het brons in de categorie senioren open en zwom hij het regiorecord voor 17 én 18-jarigen van januari 1999 uit de boeken.

Zondag 18 december wist hij als kers op de taart nog eens het brons te pakken op de 100 meter wisselslag.

Vince van der Pal

Vince van der Pal startte dit kampioenschap op vijf afstanden en pakte twee keer eremetaal. Zijn 100 meter rugslag op vrijdag was meteen goed voor een scherp persoonlijk record en het erepodium. In een prachtige 55.30 seconden pakte hij de bronzen plak. Op de 100 meter vrije slag scherpte hij wel zijn inschrijftijd aan maar zijn 49,23 bleek net niet snel genoeg voor het erepodium.

Ook op de 50 meter rugslag zwom hij een flink persoonlijk record maar behaalde hij opnieuw een zure vierde plaats. Van der Pal wist zich zondag 18 december op de 50 meter vrije slag flink te herpakken. Op zijn favoriete afstand verbeterde hij met 22.38 seconden niet alleen zijn beste tijd maar hij wist daarmee ook nog eens het zilver te bemachtigen.

Ook teamgenoten Kylian Heederik, Lotte Pieterman en Jeslyn van Hilten hadden zich weten te plaatsen voor het
Nederlands Kampioenschap en juniorenzwemmer Diede Veld kwam in de middagsessie uit op het Nederlands
Junioren Kampioenschap 800/1500.

Voor Heederik stonden de 200 en 100 meter schoolslag op het programma. Op beide afstanden zwom hij zich in
prima tijden naar een prachtige zesde plaats bij de senioren 1 en 2. Lotte Pieterman startte op de 50 meter rugslag en de 100 meter schoolslag. Beide afstanden waren goed voor een nieuw persoonlijk record.

Ook Van Hilten wist haar inschrijftijd op de 50 meter schoolslag te verbeteren. Diede Veld zette bij het NJK 800/1500 een enorme verbetering neer. Op de zware 1500 meter vrije slag zwom hij een persoonlijke record van maar liefst 45 seconden. Zijn eindtijd 17.21,11 was goed voor een fantastisch vijfde plaats van Nederland.

De Nederlandse Kampioenschappen korte baan werden van 16 tot en met 18 december 2022 gehouden in het Hofbad in Den Haag. Helaas kregen de zwemmers niet de gelegenheid zich zondagavond nog eens te laten zien. Vanwege het weeralarm werden alle finales zondagmiddag afgelast.

Gerelateerde artikelen

Back to top button