112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wipstrik over AZC Zwolle: ‘Veiligheid is met geen 10 miljoen te betalen’

Zwolle – Vanavond werd in het wijkcentrum Bestevaer de tweede informatieavond gehouden over het AZC. Deze keer waren alle inwoners van de Wipstrik uitgenodigd. Deze wijk grenst aan bedrijventerrein De Oosterenk waar de gemeente van plan is een asielzoekerscentrum neer te zetten.

De bewoners van het AZC zullen veel in de Wipstrik te vinden zijn omdat deze wijk op weg naar het centrum wordt doorkruist. Ook de aanwezige voorzieningen in de wijk, zoals basisscholen en winkels zullen door vluchtelingen gebruikt worden.

800 asielzoekers op 3380 Wipstrikkers

Er wordt wat gemopperd bij de koffie die aan het binnenstromende publiek wordt geschonken. ‘3380 inwoners in de Wipstrik en dan komen er 800 bij in het AZC. Dat is wel een beetje veel’. Verder is de stemming goed.

De omvang is voor veel mensen toch wel een probleem blijkt na de officiële start van de avond door Burgemeester Henk Jan Meijer en Wethouder Nelleke Vedelaar. Meijer: ‘We hebben gekozen voor deze omvang omdat we het dan beter kunnen beheersen. Als je met meerdere locaties zou werken zou de beheersbaarheid veel duurder uitvallen. Veiligheid speelt hier ook een grote rol’.

Onveiligheid, daar wordt aan voorbij gegaan!

Maar bij de uitlating over de veiligheid van de burgemeester ontstaat er wat commotie in de zaal: ‘Veiligheid is met geen 10 miljoen te betalen. Onveiligheid, daar wordt aan voorbij gegaan! U kijkt alleen naar het COA.’ Veiligheid blijkt een heikel punt voor de aanwezigen. Mensen voelen zich erg onveilig met het AZC in de buurt, zo blijkt uit de reacties.

Er ontstaat een roep om een referendum in de wijk, maar burgemeester Meijer geeft hier geen antwoord op. Wel wordt de verkeersveiligheid door Meijer aangehaald en het recreatiegebied dat achter het AZC is gepland als het er komt. Beiden zijn aandachtspunten voor de gemeente waar extra naar gekeken gaat worden.

‘We luisteren eerst naar u of er draagvlak is’, besluit Meijer het gezamenlijke gedeelte. Hierop ontstaat wat rumoer en iedereen roept door elkaar.

Een medewerker van de gemeente wijst de aanwezigen erop dat ze hun zorgen en vragen kunnen opschrijven bij de aanwezige statafels. De gemeente zal de vragen beantwoorden.

De grootste zorg, zo blijkt ook na de tijd, blijft het gevoel van onveiligheid. De mensen zijn erg bang voor hun veiligheid en daar blijven ze mee zitten.

Informatiebijeenkomst over AZC Zwolle in wijkcentrum Bestevaer in de Wipstrik

Informatiebijeenkomst over AZC Zwolle in wijkcentrum Bestevaer in de Wipstrik

Waar komt het AZC Zwolle
Waar komt het AZC Zwolle
Burgemeester Henk Jan Meijer en Wethouder Nelleke Vedelaar van Sociale Zaken beantwoorden vragen.
Burgemeester Henk Jan Meijer en Wethouder Nelleke Vedelaar van Sociale Zaken beantwoorden vragen.
Waar komt het AZC Zwolle
Waar komt het AZC Zwolle

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button