EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Wethouders op werkbezoek bij Sociaal Plus

ZWOLLE – Drie wethouders van gemeente Zwolle, bezoeken in vliegende vaart een aantal innovatieve bedrijven uit de gemeente. Nelleke Vedelaar, Jan Brink en René de Heer zijn vrijdagmiddag op werkbezoek bij Sociaal Plus aan de Dokter van Deenweg. De twee mannelijke wethouders hebben nog rode hoofden van hun fietstocht door Zwolle, als Andries Zoeteweij vertelt over zijn organisatie.

Zoeteweij: “Sociaal Plus verbindt sociale werkgevers met mensen die willen deelnemen aan de arbeidsmarkt. We hebben drie kernpunten waarin wij expert zijn: bemiddeling, klantcontact en sociale (participatie)projecten. De visie van Sociaal Plus is dat elk mens talenten heeft en een bijdrage kan leveren aan de maatschappij en daarmee een inkomen kan verdienen.”

Project Zwolle

“In Zwolle hebben we een project samen met de gemeente, waarin we een traject realiseren met mensen die willen en kunnen werken. Dit is een groot succes, want het is leuk en lonend. Wij begeleiden de deelnemers met hun intrinsieke motivatie, hun zelfkennis, doorzettingsvermogen en hun eigen verantwoordelijkheid. Dan blijkt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wél degelijk van toegevoegde waarde zijn.”

Margreet Bijnagte van Sociaal Plus vult aan: “Wij geven de deelnemers persoonlijke en professionele begeleiding en werken aan het zelfvertrouwen. Het is prachtig om te zien dat mensen gaan groeien en in staat zijn om hun eigen baan te creëren.”

Arbeidsritme

Na de korte sessie gaan de wethouders in gesprek met de aanwezige deelnemers om hun ervaring met het project te horen. Paul Kanis, adviseur werkgeverspunt Zwolle en initiatiefnemers van het project, is ook aanwezig. Wethouder Nelleke Vedelaar heeft Participatie en Werkgelegenheid in haar portefeuille. Wat is haar indruk van Sociaal Plus?

Vedelaar: “De visie van Andries Zoeteweij spreekt mij enorm aan. In de gesprekken hier met de deelnemers van Project Zwolle blijkt hoe belangrijk het is om weer zelfvertrouwen op te bouwen, wanneer je lang uit het arbeidsproces bent. Een moeder van twee puberkinderen vertelde mij net hoe fijn het is dat haar kinderen hun moeder zien opbloeien. Dat je mag zijn wie je bent. En dat je daar vanuit de toegevoegde waarde mag ontdekken bij jezelf, je talenten. Dat vind ik ongelofelijk mooi. Mensen komen hier om arbeidsritme op te doen en zichzelf te ontwikkelen. Sociaal Plus was al met de doelstelling van de Participatiewet bezig voordat de wet bestond. Dat is voor ons heel interessant.”

Werkbedrijf Zwolle

Vedelaar: “Het is mijn droom om één Werkbedrijf Zwolle te creëren, waarin alle partijen samenkomen; lokale overheid, ondernemers, onderwijs en vakbonden. Als we de krachten bundelen moet het mogelijk zijn om duizend banen extra in deze regio te creëren. Wij willen geen mensen in een hokje stoppen, maar een inclusieve arbeidsmarkt organiseren. Samen met René de Heer, wethouder met economie in zijn portefeuille, zijn we bezig om dit vorm te geven. We doen er alles aan om belemmeringen voor werkgevers weg te nemen.”

Voorbeeldbedrijf

Vedelaar: “Sociaal Plus is voor ons een voorbeeldbedrijf. De organisatie werkt al volgens de participatiewet en de bewustwording daar omheen. De werkgevers hebben Sociaal Plus gevraagd om met hun deelnemers, ondernemers te benaderen die al met onze pilot Regelluw in contact zijn gekomen. Dat is een mooie verbinding. Organisaties weten Sociaal Plus al te vinden en op waarde te schatten. We hebben allemaal behoefte aan een positieve duiding van mensen met hun talenten. In plaats van het stigmatiseren van mensen met een beperking of een achterstand, of mensen met een afstand. Dat zijn allemaal negatieve woorden. Sociaal Plus draait het om en benadrukt de talenten van elk mens.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button