EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Werk Stationsplein en fietsenstalling loopt 9 maanden uit

3,8 miljoen extra

Zwolle – De werkzaamheden voor de ondergrondse fietsenstalling aan het Stationsplein duren veel langer dan verwacht. Het Stationsplein zal zo’n 9 maanden later opgeleverd worden dan gepland (zomer 2021). En ook de ondergrondse fietsenstalling laat zo’n 5 maanden langer (december 2020) op zich wachten. Dit alles heeft te maken met verontreiniging en grind dat is aangetroffen. De uitloop en het extra werk gaat de gemeente 3,8 miljoen euro extra kosten.

Boskalis Nederland werkt tot eind 2019 aan de bouwkuip op het Stationsplein. De bouwkuip is een ruimte waarin droog en veilig gewerkt kan worden aan de bouw van de ondergrondse fietsenstalling. De afgelopen tijd heeft de aannemer de wanden aangelegd en de gel-laag aan de onderkant van de bouwkuip aangebracht. Tijdens deze voorbereidende werkzaamheden stuitte de aannemer Boskalis op  grindlagen en grondwaterverontreiniging.  Vanwege deze nieuwe informatie moet Boskalis een andere bouwmethode toepassen en nieuwe maatregelen uitvoeren.

In plaats van met damwanden realiseert de aannemer de bouwkuip voor de ondergrondse fietsenstalling nu op basis van trillingvrije CSM wanden. Omdat de aannemer eerder vervuild grondwater is tegengekomen, is in de bodem een extra dikke laag gel aangebracht die de bouwkuip waterdicht maakt.

Als gevolg hiervan zijn de nieuwe ondergrondse fietsenstalling, het heringerichte Stationsplein en de vernieuwde Stationsweg later gereed dan de oorspronkelijke planning. De fietsenstalling wordt niet opgeleverd medio 2020 maar in december 2020. Het plein zelf zal helemaal klaar zijn in de zomer van 2021.

Wanneer de weg weer opengaat voor het autoverkeer kan de gemeente op dit moment niet zeggen.

Foto © Matthijs van Os
Foto © Matthijs van Os
Foto © Matthijs van Os
Foto © Matthijs van Os
Foto © Matthijs van Os

Gerelateerde artikelen

Back to top button