Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Wereldrecordpoging molens draaien op 9 april

Ook oliemolen de Passiebloem en de Windesheimer molen draaien mee

Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar het 50 jarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Molenaar’. Een van de vele activiteiten is een wereldrecordpoging op zaterdag 9 april om alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. Oliemolen de Passiebloem in Zwolle en de Windesheimer molen doen ook mee. (Tekst gaat verder onder afbeelding.)

Molen Windesheim

Recordpoging

Foto: Molen van Frieling ©Louiset Vos

Er wordt een wereldrecordpoging gedaan om zoveel mogelijk molens tegelijkertijd te laten draaien op zaterdag 9 april, van 11.00 tot 12.00 uur Er doen inmiddels al bijna 600 molens mee! De poging om een nieuw wereldrecord te vestigen heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het molenaarsambacht te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven. Want alleen met voldoende vrijwillige molenaars kunnen onze molens ook in de toekomst blijven draaien. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Molens horen bij Nederland. Molens horen ook bij Overijssel. Enorme waardering daarom voor organisaties als Landschap Overijssel, die met de inzet van veel vrijwilligers, onze molens draaiende houden. Deze wereldrecordpoging moet gewoon slagen!”. Hij bezoekt als beschermheer van het 90-jarig jubileum van Landschap Overijssel deze ochtend de watermolens Bels en Frans in Mander.

Oliemolen de Passiebloem

Uiteraard doet ook De Passiebloem hieraan mee! Oliemolen De Passiebloem is een prachtig werkend rijksmonument uit 1776 aan de Nieuwe Vecht in Zwolle. Molenaars slaan olie uit lijnzaad, raapzaad en soms zelfs uit walnoten, exact zoals het in vroeger tijden te werk ging. Iedereen is op 9 april welkom op de draaiende molen: molenaars leiden bezoekers rond en geven uitleg over de werking van dit unieke levende monument.

Het hele jaar door is Oliemolen De Passiebloem op de eerste en derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 16.00 uur én op de derde woensdag van de maand van 13.00 uur tot 16.00 uur geopend voor bezoekers.

Windesheimer molen

Ook de Windesheimer molen, gebouwd in 1748 doet zaterdag 9 april mee met de wereldrecordpoging.  Deze molen is nog steeds werkend. Elke zaterdagochtend zijn er vrijwilligers in de molen om tarwe te malen, te vertellen over de molen en om meel, brood en koeken te verkopen. Sinds vorig jaar is de jongste molenaar van Nederland werkzaam op de molen van Windesheim.

Gerelateerde artikelen

Back to top button