EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wel of geen AZC in Zwolle waarschijnlijk eind van de week bekend

Zwolle – Het COA heeft minder asielzoekerscentra nodig doordat de instroom van vluchtelingen is afgenomen. Wat dat betekent voor het beoogde AZC in Zwolle wordt waarschijnlijk eind van de week bekend.

Afgelopen week kwam in het nieuws dat de geplande AZC’s in Raalte en Enschede van de baan zijn. Wat er met het AZC in Zwolle gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Woordvoerster Bonnie van der Meer van de gemeente Zwolle meldt dat de gesprekken van het COA met de gemeente Zwolle nog gaande zijn.

Ook Menno Reemeijer, woordvoerder van de Provincie Overijssel, kan er heel kort over zijn: ‘Er is nog geen besluit over genomen’. Hij benadrukt dat voor Zwolle een zelfstandige afweging gemaakt wordt. ‘Dat Raalte en Enschede niet doorgaan wil niet zeggen dat het dan maar Zwolle wordt’.  Volgens Reemeijer wordt er door de gemeente Zwolle samen met het COA gekeken of het AZC haalbaar en nodig is. ‘Het gaat om nut, noodzaak en geld’.

Het COA heeft begin september aangegeven met de drie gemeenten Enschede, Raalte en Zwolle zelf in gesprek te willen over de AZC’s. In Enschede en Raalte ging het om 2 stukken grond waar compleet nieuw gebouwd moest gaan worden. Dat gaat nu niet door. In Hardenberg is het AZC bijna voltooid. Daar komen straks 700 plekken  voor opvang. Het AZC blijft in Hardenberg 5 jaar gevestigd.

In Zwolle staat een AZC voor 600 opvangplekken gepland op de oude waterschapslocatie op het Oosterenk bedrijventerrein. Een deel van het waterschapsgebouw zou gesloopt moeten worden om daar 3 verdiepingen tellende wooncomplexen neer te zetten. De bestaande oude kantoorgebouwen van het waterschap zouden meer dienst doen als recreatieruimte en kantoorfuncties.

Maandelijks wordt op provinciaal niveau gekeken naar de benodigde opvangplaatsen voor vluchtelingen. Dit gebeurd aan de provinciale regietafel. Voor Overijssel zitten daar in: Commissaris van de Koning Ank Bijleveld, burgemeesters, waaronder Henk Jan Meijer van Zwolle en het COA. Maandag 10 oktober 2016 staat een nieuwe regietafel op de agenda. Hierin zal het besluit van Zwolle en het COA worden besproken. De regietafel stuurt een advies aan de Staatssecretaris over het al of niet door laten gaan van het AZC. De Staatssecretaris geeft uiteindelijk het definitieve besluit over het wel of niet doorlaten gaan van de verschillende AZC’s. Dit doet hij aan de hand van de adviezen die de provinciale regietafels geven.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren