Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbal

Voorbeschouwing PEC Zwolle – AZ

Zwolle – Twee weken lang lag voor PEC Zwolle de Eredivisie stil, maar zondagmiddag vanaf 12.15 uur mogen de mannen van Jaap Stam weer het veld op om tegen AZ een goed resultaat te halen. Het is de derde ontmoeting tussen beide ploegen dit seizoen.

De meest recente had voor Zwolle een teleurstellend verloop. In de achtste finales van het bekertoernooi werd de ploeg met 5-0 overlopen door AZ. Hierdoor leken de Alkmaarders hard op weg om voor het derde jaar op rij de finale te halen. Zover kwam het echter niet, omdat Willem II vorige week na strafschoppen AZ op de knieën kreeg. Zo stond de tegenstander van vanmiddag ook eens aan de verkeerde kant van de score na een strafschoppenserie. In 2017 wist het zich ten koste van SC Cambuur nog te plaatsen voor de finale na deze tombola en vorig jaar lukte het binnen de negentig minuten tegen FC Twente. Beide keren werd de finale overigens verloren en na de matig genomen strafschoppen in Tilburg, weet trainer/coach John van den Brom dat afsluiten met een prijs niet meer zal lukken. De derde plaats is het hoogst haalbare op dit moment voor AZ, dat volgend seizoen Zwollenaar Arne Slot als trainer/coach voor de groep heeft staan. De andere ontmoeting tussen AZ en PEC Zwolle dateert van 30 september 2018. Toen sleepte PEC Zwolle een punt (2-2) uit het vuur door een late gelijkmaker van Zian Flemming.

AZ is ondanks de nederlagen in de competitie en beker tegen Willem II één van de meest attractief voetballende clubs dit seizoen. Met slechts drie punten achterstand op Feyenoord, heeft het de derde plaats nog in het vizier. Voor aanvoerder Guus Til roept het duel met PEC Zwolle ongetwijfeld goede herinneringen op. Niet alleen omdat de speler in beide edities dit seizoen één keer scoorde, ook omdat Zwolle de plek is waar de 21 jarige middenvelder in september 2016 zijn debuut maakte. In de 71e minuut van het duel PEC Zwolle – AZ verving Til Joris van Overeem, om een kwartier later zijn debuut op te luisteren met een doelpunt. Het betekende de 0-2 voor AZ dat in de eerste helft via Wout Weghorst al op voorsprong was gekomen. Vorig seizoen liep de wedstrijd in Zwolle wat dat betreft beter af voor de Blauwvingers, al verzuimde PEC Zwolle in de slotfase de winst naar zich toe te trekken. Doordat Bram van Polen een strafschop over het doel schoot eindigde het duel door doelpunten van Terell Ondaan en Alireza Jahanbakhsh in 1-1. In 2015 boekte Zwolle de laatste thuiszege tegen de ploeg uit Alkmaar, door doelpunten van Kingsley Ehizibue en Quincy Menig won Zwolle (2-1). Dat was overigens sinds de promotie naar de Eredivisie de enige zege op AZ in Zwolle. De Zwollenaren gingen namelijk drie keer met ten onder, speelden twee keer gelijk en behaalden dus in 2015 hun enige overwinning. AZ begon 2019 ijzersterk en boekte in de eerste vijf wedstrijden vijf overwinningen. Inmiddels blijkt ook AZ niet onverslaanbaar te zijn. Niet alleen in de beker, maar ook in de competitie deden de Tilburgers AZ pijn, door met 2-1 te winnen. Voor de Zwollenaren is elke wedstrijd een finale in de strijd om lijfsbehoud.

PEC Zwolle speelt zondag tegen AZ de eerste in een serie van drie wedstrijden in een week. Na AZ speelt het nog twee uitwedstrijden. Op woensdag om 18.30 uur tegen Ajax en op zondag om 16.45 uur tegen directe concurrent Excelsior.

Danny Makkelie heeft zondag vanaf 12.15 uur de leiding over PEC Zwolle – AZ. Assistent-scheidsrechters zijn Mario Diks en Hessel Steegstra. Official is Laurens Gerrets. In het KNVB Replay Center kijkt Christian Mulder mee, bijgestaan door Mario Diks.

Gerelateerde artikelen

Back to top button