Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Vooral vrouwen en kinderen uit Oekraïne ingeschreven

Zwolle – Sinds 24 februari 2022 hebben zich ruim 27 duizend mensen uit Oekraïne bij een Nederlandse gemeente ingeschreven.  Van het totaal aantal vluchtelingen is een op de drie minderjarig. Van de volwassen vluchtelingen is 80 procent vrouw, meldt het CBS.  In de gemeente Zwolle hebben zich in de periode van 24 februari tot en met 10 april 183 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven, waarvan er 75 minderjarig zijn en 108 ouder dan 18 jaar. In werkelijkheid ligt dit aantal waarschijnlijk een stuk hoger, omdat nog niet iedereen zich ingeschreven heeft.

Vlag Oekraïne - Foto © RTV Focus
Vlag Oekraïne – Foto © RTV Focus

Inschrijven bij de gemeente Zwolle

Oekraïense vluchtelingen die in Zwolle verblijven, kunnen zich in laten schrijven als ze een ID-bewijs of paspoort met de Oekraïense nationaliteit hebben. Zij krijgen dan een burgerservicenummer (BSN). Dat is onder meer nodig als zij hier willen werken of gebruik willen maken van diensten van Nederlandse overheidsinstellingen. Als Oekraïense volwassenen geen ID-bewijs of paspoort hebben, moeten zij eerst contact opnemen met de Oekraïense ambassasade voor een ID-bewijs. Met dit legitimatiebewijs kunnen zij zich vervolgens laten inschrijven. Kinderen kunnen zonder legitimatiebewijs ingeschreven worden.

Gemeente Zwolle – Oekraïne

Opvanglocaties

Op dit moment zijn er drie locaties waar de vluchtelingen opgevangen kunnen worden. In de Berkumstede van zorgorganisatie Driezorg in Berkum, in een deel van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat en in twee kantoorgebouwen op Oosterenk.  Daarnaast verblijven er nog tientallen Oekraïners bij gastgezinnen en/of bekenden in Zwolle. Met deze drie Oekraïne Gemeente Zwolle komt het aantal opvangplekken in Zwolle in totaal op 450.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button