EconomieKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Voer-, vlieg- en vaartuigen van ijs en sneeuw vanaf 6 december in Zwolle

Het IJsbeelden Festival Zwolle presenteert ‘World in Motion’. Dit is een spectaculair evenement met in de hoofdrol een ruim scala aan opzienbarende Voertuigen, Vliegtuigen en Vaartuigen, gehakt uit enorme blokken ijs en sneeuw. Bezoekers gaan op een indrukwekkende ontdekkingsreis langs verleden, heden en toekomst en laten zich een dag lang verrassen, verbazen en verwennen. Een team van veertig internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat dit ‘coole’ thema met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw uitbeelden. Deze sprookjesachtige sneeuw- en ijswereld, die in een 6.500 m² historische NS-loods op het Station Zwolle wordt tentoongesteld, is te bezichtigen van zaterdag 6 december 2014 tot en met zondag 25 januari 2015.

Wat is er te zien?

Elk kunstwerk van ijs en sneeuw vertelt een uniek verhaal waar de bezoekers als vanzelf onderdeel van worden. Zien, doen én beleven, dat is wat bezoekers van het IJsbeelden Festival in Zwolle mogen verwachten. Beleef de fatale eerste reis van de Titanic of maak de eerste landing op de maan nog een keer mee. Aanschouw de schoonheid van voertuigen uit de tijd van de Industriële Revolutie. Geef gas in een Formule-1 auto of bekijk de futuristische Batmobiel van heel dichtbij. Zo maar een greep uit de imposante kunstwerken en tal van historische momenten die worden uitgebeeld in glashelder ijs en sprankelende sneeuw.

Bouwplanning

Op zondag 16 november en maandag 17 november (op beide dagen vanaf 16.30 uur) komen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden via een speciaal proces vervaardigd. In een periode van zo’n vier tot zes weken wordt het water laagje voor laagje bij een temperatuur van -30Cº ingevroren, waardoor het ijs transparant en glashelder is.

Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het ‘stacken’ plaats. Een speciaal uit Finland overgekomen team stapelt de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar om zo de gewenste hoogte van de sculptuur te bereiken.

Behalve ijs wordt ook nog eens 250.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt van 15 tot en met 18 november, 24 uur per dag, ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een ‘snowblower’ wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan, die als basis dienen voor de bouw van sneeuwsculpturen.

Veertig professionele sneeuw- en ijskunstenaars

Voordat het grootste indoor ijsfestival van Nederland haar deuren voor het publiek opent, zal een team van veertig internationale professionele sneeuw- en ijskunstenaars van 21 november tot en met 3 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste IJsbeelden Festivals ter wereld. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek!

De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Ierland, Hongarije, Canada, Rusland, Tsjechië, Engeland, Zwitserland en Finland. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

Openingstijden

Het IJsbeelden Festival vindt plaats van zaterdag 6 december 2014 tot en met zondag 25 januari 2015. Buiten de kerstvakantie zijn de indrukwekkende en metershoge ijs- en sneeuwbeelden van dinsdag tot en met vrijdag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de kerstvakantie is het IJsbeelden Festival dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur, dus ook op de beide kerstdagen. Op Nieuwjaarsdag is het IJsbeelden Festival gesloten.

Entreeprijzen

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 12,50. Voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar kost een kaartje € 8,50. Kinderen tot vijf jaar mogen onder begeleiding van een ouder het festival gratis bezoeken. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot het speel- en cateringgebied.

Kaarten zijn vanaf 13 oktober online te koop via www.ijsbeelden.nl. Aan de kassa worden ook kaarten verkocht. Het speel- en cateringgebied is te allen tijde vrij toegankelijk.

Voor groepen vanaf 25 personen gelden diverse kortingen met betrekking tot entree, horeca en entertainmentgebied. Tevens is het mogelijk om bedrijfsfeesten te laten plaatsvinden op het evenement. Mail om te bestellen of voor meer informatie naar info@organisatieteam.nl.

Bezoekersinformatie

De temperatuur in de tentoonstellingsruimte wordt kunstmatig op 8 graden onder nul gehouden. Het is aan te raden om warme kleding en schoeisel te dragen. Vooral vingers, tenen, neus en oren krijgen als eerste last van de kou. Na een tocht langs de sculpturen kunnen de bezoekers zich in de horecaruimte opwarmen met een kopje warme chocolademelk of glühwein en genieten van de heerlijkste winterkost. Natuurlijk kunnen bezoekers daarna nog een rondje maken om de zeer gedetailleerde beelden goed op de foto te zetten.

Het IJsbeelden Festival is met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken. Bezoekers kunnen met speciale NS-voordeelacties met de trein naar Station Zwolle reizen.

Het IJsbeelden Festival bevindt zich in een historische NS werkplaats op het Station Zwolle. De adreslocatie voor navigatiesystemen is Hanzelaan 101 in Zwolle.

Op de website www.ijsbeelden.nl is de bouwvoortgang in beeld te volgen. Daarnaast biedt de site allerlei nuttige informatie. Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar info@ijsbeelden.nl.

Nog meer entertainment

Wie een uitstapje naar het IJsbeelden Festival plant, heeft in de NS-loods alleen al voldoende mogelijkheden voor vermaak voor een hele dag. Naast de spectaculaire expositie van ijs- en sneeuwbeelden wordt er verrassend familie-entertainment geboden voor het hele gezin. Zo is er een Event-Plaza met een bioscoop, diverse kermisattracties, klimtoren, springkussens en een gaming zone.

Winter in Zwolle

Dit jaar is de Zwolse winter hartverwarmend. Gedurende het koudste seizoen is de stad een war(m)e belevenis. Deze winter beleeft u Zwolle als nooit tevoren.
Museum de Fundatie, Odeon De Spiegel theaters, Waanders In de Broeren en het IJsbeelden Festival bundelen hun krachten en hun rijke culturele aanbod via www.winterinzwolle.nl.
Daarnaast valt er in de groenste stad van Nederland, die maar liefst 33 parken telt, ook goed te winkelen.
Kortom: een uitstapje naar het IJsbeelden Festival in Zwolle staat garant voor een leuk en gezellig dagje uit met de hele familie! Niemand hoeft zich in Zwolle te vervelen!

 

Winter in Zwolle info

 

IJsbeeldenfestival info
IJSbeeldenfestival Zwolle ondertekening
IJSbeeldenfestival Zwolle ondertekening

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button