Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Vitueel kijkje Zwolse Veemarkt – Expositie geopend bij HCO

Vrijdagmiddag werd door fotograaf Gerard Kusters de expositie Veemarkt Zwolle 1984 – 1987 geopend in het Historisch Centrum Overijssel. Gerard Kusters is bekend van de nominatie die hij kreeg voor het Overijssels Boek van het jaar 2013.

Onder de noemer ‘FOTOntdekkingen’ brengt het Historisch Centrum Overijssel (HCO) op wisselende locaties in de stad unieke historische foto’s van Zwolle in beeld. Foto’s die het verdienen van schatkamer naar toonkamer te worden gehaald. Van 10 oktober t/m 28 november staat de Zwolse Veemarkt in twee foto-exposities centraal.

Veemarkt Zwolle 1984-1987

Vanaf 10 oktober is in het HCO een FOTOntdekking te zien over de Zwolse Veemarkt. Lange tijd was de veemarkt een begrip in en ver buiten Zwolle. De foto’s, gemaakt door fotograaf Gerard Kuster, roepen herinneringen op aan de sfeer, de geur en het geluid van de markt.

Al in 1040 is ‘Suolle’ als veemarktplaats bekend. Straatnamen als de Ossenmarkt en de Kalverstraat herinneren daaraan. Door de eeuwen heen nam de Zwolse veemarkt een steeds belangrijker plaats in.
De bedrijvigheid en interactie op de veemarkt inspireerden Gerard Kuster tot het maken van een fotoreportage. In de jaren 1984-1987 trok hij er vroeg in de ochtend op uit om te fotograferen. Met zijn analoge camera maakte hij naast mooie opnames van de veemarkt ook een prachtige serie portretten van markante personen.

Van Beestenmarkt naar Veemarkt

Naast de expositie in het Historisch Centrum Overijssel is een FOTOntdekking op locatie te bekijken, in het stadhuis. Deze selectie foto’s geeft een beeld van de Zwolse veemarkt vanaf circa 1885 tot 1931.

In het midden van de 18e eeuw werd de veemarkt verplaatst naar de Beestenmarkt – de huidige Harmsmeengekade – en de Pannekoekendijk. Lopend vanaf het treinstation aan de Veerallee brachten de boeren hun koeien naar de Beestenmarkt. In het verlengde ervan lag de Pannenkoekendijk waar varkens werden verhandeld. Op 30 april 1931 opende de toenmalige burgemeester mr. I. A. van Roijen de nieuwe veemarkt op de huidige locatie van de IJsselhallen.

In februari 2001 kwam door de mond- en klauwzeer crisis een einde aan de eeuwenoude Zwolse veemarkt, vele decennia (een van) de grootste van ons land.

Gerelateerde artikelen

Back to top button