Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Viering van de komst van de beschermer van Zwolle

Zwolle – De start van het nieuwe seizoen in Academiehuis Grote Kerk Zwolle werd op 29 september gevierd met de komst van Michaël. Een prachtig beeld van de aartsengel, aanvoerder van het hemelse leger en beschermer van Zwolle kreeg vrijdag een plek in het Academiehuis.

Michaël

Het beeld zelf was te zwaar om mee te zeulen. Een ‘replica’ van licht materiaal werd vanuit de basiliek (Peperbuskerk) naar Academiehuis Grote Kerk Zwolle gedragen. Binnenin het Academiehuis werd het echte beeld feestelijk onthuld. In het bijzonder werden alle Zwollenaren die Michaël heten – of een naam dragen die een afgeleide is daarvan – uitgenodigd om mee te lopen tijdens de optocht. De naamgenoten maakte een groepsfoto. Deze foto werd aan hen cadeau gedaan.

Coördinator Rinske Ebbers “Fantastisch toch om dit feestje te vieren met allemaal mensen die deze naam hebben?”

29 september

Overigens is 29 september niet zomaar gekozen. Het is de dag van de aartsengelen, onder wie Michaël. Volgens de organisatie zou deze dag zomaar eens uit kunnen groeien tot een feestelijk moment waarop de programmering voor het nieuwe seizoen wordt aangekondigd.

Verloop van de dag

Tijdens de mars liepen zingende en dansende leerlingen (drakendans) van de Vrije School Michaël mee. Alsook de historische vereniging het Michaëlsgilde waarvan de leden zich in middeleeuwse kledij hadden gehesen. De eigen cantorij van Academiehuis Grote Kerk Zwolle voegde zich eveneens bij de stoet die binnen in de Grote Kerk welkom werd geheten door stadspastor Mariska van Beusichem. Na het welkomstwoord klonk er een lied dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven op een tekst van Mariska. Het hoogtepunt was uiteraard de onthulling van het beeld zelf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button