Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – In Zwolse straten opgenomen film ‘Bankier van het Verzet’ in première

Interview met Pathé directeur Dennis Tulleken

Zwolle – Donderdag 8 maart was de première van de nieuwe film ‘Bankier van het Verzet’. Ook in Pathé Zwolle en het Filmhuis Fraterhuis werd deze film gedraaid. Enkele delen van de film zijn opgenomen in Zwolle, onder andere in de Koestraat. De opnames waren vorig jaar februari.

 

Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.
Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd.

Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er van af weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button