Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVideo NieuwsVoorpagina

Video – ‘Sticky’ Campus wordt groene verblijfshart van Hogeschool Windesheim

Zwolle – Het nieuwe binnenterrein van de Hogeschool Windesheim in Zwolle wordt een groene oase voor studenten en medewerkers. De oude autoweg die dwars door de campus liep, is vervangen door een nieuwe rondweg die het verkeer omleidt. Zo ontstaat er meer ruimte voor groen, ontmoeting en ontspanning. Windesheim noemt dit concept de ‘Sticky’ Campus: een campus waar je graag blijft plakken.

Sticky

Erica Diender, bestuurder van Windesheim, legt uit wat de Sticky Campus inhoudt: “We willen dat Windesheim een plek is waar studenten en medewerkers het fijn vinden om te zijn. Een plek waar je niet alleen komt om te studeren of te werken, maar ook dat het nóg meer een gemeenschap wordt om met elkaar te leren en te ontwikkelen, want dat is natuurlijk wat we hier doen.”

Sticky betekent eigenlijk plakken, dus dat ze hier blijven hangen. Erica Diender, Bestuurder Hogeschool Windesheim

Het gedeelte voor gebouw X van de hogeschool heeft al een groene verblijfszone. Op de achtergrond de autoweg die omgetoverd gaat worden tot groen verblijfsterrein. Foto © RTV Focus Zwolle

De Sticky Campus is niet alleen bedoeld voor de huidige studenten en medewerkers van Windesheim, maar ook toegankelijk voor de toekomstige bewoners, bedrijven en organisaties van het Hanzekwartier. Dit is een nieuw stadsdeel dat aan de overkant van de IJsselallee wordt gebouwd in de Spoorzone. De gemeente Zwolle en Windesheim willen graag dat het Hanzekwartier en de campus met elkaar verbonden worden.

Verbinding tussen campus en Hanzekwartier

Gerdien Rots, wethouder van Zwolle, vertelt over de plannen: “De campus is nu beste een geïsoleerd gebied, maar we willen dat het meer onderdeel wordt van de stad. Windesheim is al actief in de spoorzone, de plek waar straks ook 3.000 nieuwe woningen komen. We willen dat de mensen die daar gaan wonen ook kunnen genieten van het groen en de voorzieningen op de campus. Daarom werken we samen aan een goede verbinding tussen het Hanzekwartier en Windesheim.”

De aanleg van de rondweg met aansluitende parkeervoorzieningen maakt het nu mogelijk om het binnenterrrein aan te pakken. Foto © RTV Focus Zwolle

Loopbrug over de IJsselallee

Die nieuwe verbinding moet een loopbrug worden over de IJsselallee, waardoor de vele studenten straks ook niet meer via de Lünentunnel hoeven te lopen. De ‘stickie’ campus van Windesheim zou samen met het nieuwe Hanzekwartier en het nieuwe Koggepark één mooi groenverblijfsgebied kunnen worden. Of die loopbrug over de IJsselallee er komt is nog niet bekend. Op dit moment wordt er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Daarover moet voor de zomer van 2024 meer helderheid zijn.

Deze autoweg, die dwars over het middenterrein van de campus liep, wordt het nieuwe groene verblijfshart van de hogeschool. Foto © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button