Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Honderden mensen lopen mee met mars voor Oekraïne in Zwolle

Zwolle – Honderden mensen hebben zaterdagavond meegelopen met de mars voor Oekraïne die door de binnenstad van Zwolle voerde. Zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon.

De tocht startte bij de Stadkamer waar de hele middag al een cultureel programma was om stil te staan bij de oorlog. De stille tocht zelf voerde langs de stadsgracht, via de Burgemeester van Rooijensingel over de Nieuwe Havenbrug naar het Grote Kerkplein.

Drietand

Vlaggen werden meegedragen en een enkel spandoek. Op het Grote Kerkplein werd met waxinelichtjes het symbool van Oekraïne, de drietand, uitgezet. De drietand is het nationale symbool van Oekraïne dat staat voor soevereiniteit, vrijheid en verbondenheid.

Slava Oekraïne

Na een toespraak werd een minuut stilte in acht genomen waarna het Oekraïnse volkslied werd ingezet. De tocht eindigde met een ‘Slava Oekraïne’, wat zo veel betekent als ‘Glorie aan Oekraïne! Glorie aan de helden!’

Opvang Oekraïners

Twee jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne worden ook in Zwolle nog steeds ontheemde Oekraïners opgevangen. Veel Zwollenaren hebben hun hart en huis opengesteld voor Oekraïners die hun thuis moesten verlaten. De in Zwolle opgerichte stichting ‘Slava i Volya’ (Eer en Vrijheid) organiseert activiteiten om blijvende aandacht, solidariteit en bewustwording voor de situatie in Oekraïne te vragen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button