Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

[VIDEO] Burgemeester Meijer: gave om te delen kracht van Zwolle

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle ziet in de gave van Zwollenaren om successen te vieren en tegenslag en verdriet met elkaar te delen de grote (sociale) kracht van de Overijsselse hoofdstad. In een snel veranderende wereld waarin de gemeente nu ook verantwoordelijk is voor de (jeugd)zorg geeft dat vertrouwen om optimistisch te zijn over de toekomst. De Zwolse burgemeester deelde zijn optimisme met ruim negenhonderd aanwezigen tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van Zwolle, vrijdagavond in theater De Spiegel.

Burgemeester Meijer stond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak stil bij een aantal gebeurtenissen die in 2014 voor hem duidelijk maakten hoe belangrijk het is dat Zwollenaren elkaar opzoeken om hun ervaringen, positief en negatief, met elkaar te delen. Bij de herdenkingsbijeenkomst voor de Zwolse Tamara Ernst, die omkwam bij de vliegramp boven Oekraïne in juli, had de burgemeester zelf (ook) ervaren hoe het delen van verdriet je kan sterken. En in december nog werd tijdens een stille tocht door velen de noodlottige steekpartij herdacht waarbij straatmuzikant Zdravko Vazov.het leven liet.

Huldiging

De sportieve successen van Zwolse sporters hebben in 2014 de stad ook sterker gemaakt, betoogde de burgemeester. Meijer refereerde daarbij aan de bijzondere bekerwinst van PEC Zwolle tegen Ajax en de massaal bezochte huldiging een dag later in de stad. Meijer memoreerde ook de (huldiging na de) Olympische successen van de Zwolse schaatsers Michel en Ronald Mulder en Lotte van Beek. Speciale aandacht gaf de burgemeester daarbij aan het teamwerk dat ten grondslag ligt aan succes: trainers, familie en vrienden van de sporters: “De mensen die delen in de successen, maar er vooral ook zijn als het minder gaat. Ik zie dat ook in de stad. We staan naast elkaar.”

Regio Zwolle

Vruchtbare samenwerking ziet Meijer ook in de Regio Zwolle, waar 19 gemeenten gezamenlijk optrekken om dit deel van het land te blijven ontwikkelen. Regio Zwolle hoort al jaren bij de economisch best presterende gebieden van Nederland.

Trots

Meijer sprak tijdens zijn nieuwjaarsspeech vrijdag uit trots te zijn op Zwolle. Ook de snelle en hartelijke opvang van honderden vluchtelingen in de IJsselhallen dit najaar hebben bijgedragen aan die trots.

De kracht die uit al die gebeurtenissen en ontmoetingen spreekt zijn noodzakelijk om de toekomst met vertrouwen te zien, betoogt de Zwolse burgemeester: “Rampspoed is niet altijd te voorkomen, maar beter te dragen als we naast elkaar blijven staan, oog hebben voor de ander.”

Transitie

Dat vertrouwen heeft Meijer ook in de overgang van zorgtaken van de rijksoverheid en de provincie naar de gemeente – de zogenoemde transitie. Sinds 1 januari is die transitie een feit. Meijer: “De afgelopen maanden zijn er regelmatig zorgen uitgesproken over de transitie van zorgtaken van provincie en rijk naar de gemeenten. Dat begrijp ik wel, verandering maakt vaak onzeker. Maar denk niet dat wij de klus onderschatten. Er is door de gemeente en door onze partners keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat we de mensen die dat nodig hebben zo goed mogelijk kunnen blijven ondersteunen. Dat biedt een goede basis om in de komende periode in die zorg steeds meer maatwerk te kunnen leveren. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar juist daarom vertrouw ik erop dat wij in Zwolle die zorg samen willen en kunnen dragen. Met elkaar krijgen we veel voor elkaar.”

De volledige tekst van de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Henk Jan Meijer is na te lezen op de website van de gemeente Zwolle: www.zwolle.nl

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button