112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoetbalVoorpagina

Video: Brandweer bevelvoerders oefening Zwolle – Veiligheidsregio IJsselland

Zwolle- In totaal 170 bevelvoerders van brandweer IJsselland hebben de afgelopen dagen hun vakbekwaamheid geoefend. Op zes locaties in Zwolle waren waren verschillende scenario’s neergezet.  Die varieerden van brand tot hulpverlening, van evacuaties tot on gevallen met gevaarlijke stoffen. Dankzij de medewerking van veel partijen werd geoefend op bedrijfsterreinen en in voormalig verpleegtehuis Weezenlanden in Zwolle. Daardoor waren de scenario’s zeer realistisch. Bij elke oefening werden de bevelvoerders op hun competenties beoordeeld.

Bevelvoerders geven leiding op brandweervoertuig

Bevelvoerders geven leiding op een brandweervoertuig. Zij sturen de brandweermensen aan, hebben te maken met slachtoffers en voeren overleg met collega’s en andere diensten. Realistisch oefenen om vakbekwaam te blijven is van groot belang. Naast de reguliere trainingen op de brandweerkazernes wordt ieder jaar een speciale oefenweek gehouden. In voorgaande jaren gebeurde dat samen met de noordelijke Veiligheidsregio’s. Dit jaar deed IJsselland dat voor het eerst alleen en op eigen bodem. Vandaar de werktitel @HOME2014.

Elke dag 6 oefenscenario’s

Elke dag stonden er zes scenario’s voor de bevelvoerders klaar. Zoals bijvoorbeeld een incident waarbij een automobilist een insult had gekregen. Zijn hybride auto was daardoor met draaiende motor tegen een steiger tot stilstand gekomen. Op de steiger waren twee schilders aan het werk. Door de klap was één er afgevallen en buiten bewustzijn en één hing gewond maar aanspreekbaar in de steiger. Daardoor waren er drie verschillende slachtoffers, was er gevaar voor een exploderende auto en een bijna  omvallende stijger. Midden tussen deze gevaarlijke situaties liepen burgers die probeerden te helpen.

 

Bij iedere oefening is de bevelvoerder beoordeeld en het incident nabesproken en geëvalueerd volgens een speciale methode. Dat draait om vijf vragen:

  • Wat was het plan?
  • Wat is er werkelijk gebeurd?
  • Waarom gebeurde het?
  • Wat kunnen wij als team van deze ervaring leren?
  • Zijn er leerpunten die we met anderen willen delen?

Hiermee kan de rugzak van de bevelvoerder verder worden aangevuld met oefenervaringen en persoonlijke leermomenten.

Sportpark De Siggels (S.V.I. Voetbalvereniging) uitvalsbasis

Vanuit de uitvalsbasis op sportpark De Siggels aan de IJsselcentraleweg kijkt Brandweer Veiligheidsregio IJsselland terug op een hele geslaagde week. Speciale dank gaat uit naar Voetbalvereniging SVI, Ziekenhuis Isala, Yelloo en Mestebeld Trucks die voor deze week hun faciliteiten beschikbaar hebben gesteld.

 

Video reportage Brandweer bevelvoerdersoefning

 

Foto verslag Brandweer bevelvoerders oefening

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button