Nieuws uit ZwolleProgramma'sRondje CultuurTV ZwolleVoorpagina

VIDEO – Bol over de IJssel te water gelaten in nevengeul

Bol blijft tot zondag 27 augustus liggen

Zwolle – Eerder deze zomer mislukte een poging om het kunstwerk de Bol over de IJssel te plaatsen in de nevengeul vanwege de harde wind. Maar deze keer lukte het Frans van de Vrande wel om zijn kunstwerk te water te laten in de zijgeul van de IJssel. Vrijdagochtend werd bij een prachtig zonnetje en windluwe omstandigheden de bal opgeblazen en verankerd in de nieuwe geul achter het veerpontje Zwolle-Hattem. De blauwe bol is onderdeel van de kunstroute IJsselbiënnale die deze zomer op vele plekken langs de rivier buiten kunstwerken laat zien.

De Blauwe Bol blijft waarschijnlijk tot zondag 27 augustus liggen in verband met de veranderende weersomstandigheden!

 

De bolvorm heeft Van de Vrande in al zijn eenvoud altijd al gefascineerd

Al een tijdje liep de Zwollenaar Van de Vrande met de vraag hoe hij zelf een grote bol kon maken. Met houten schijven die van klein naar groot en weer naar klein gaan bijvoorbeeld? of met bogen? Of op een andere manier? Naar aanleiding van de beeldententoonstelling van de IJsselbiënnale in het buitengebied van de IJssel, dacht Van de Vrande meteen aan een opblaasbare BOL.

Blauw staat voor Zwolle en Water

Al drijvend komt zo’n BOL prachtig tot zijn recht op de IJssel en contrasteert fantastisch met het water en de omringende natuur. De BOL heeft een doorsnede van 5 meter en is uitgevoerd in de kleur: BLAUW – WATER – ZWOLLE.

Recyclebaar pvc

Omdat de bol alleen gemaakt kan worden van pvc heeft Van de Vrande advies ingewonnen over de recyclebaarheid van pvc. Dat heeft ertoe geleid dat hij contact heeft gezocht met de Zwolse firma Wavin. Als onderneming willen zij welbewust en toekomstgericht inzetten op recycling van diverse kunststoffen. Zij kunnen en willen daarom na afloop van de tentoonstelling de BOL milieuvriendelijk recyclen. Mede met hun steun en financiële bijdrage kan dit project klimaatvriendelijk gerealiseerd worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button