Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – De Blauwe Engel uit 1954 deed station Zwolle aan

Onderweg om als decor voor theaterspektakel te dienen

Zwolle – Dinsdagmiddag was een bijzondere historische trein te zien op station Zwolle. Om even na 12 uur ’s middags stopte de De NS 41, oftewel de Blauwe Engel, op perron 6B om daar enkele passagiers binnen te laten. Vervolgens zette de trein gang naar Almelo. Hier zal de dieseltrein uit 1954 onderdeel uit maken van de theatervoorstelling ‘Het Verzet Kraakt’. Onder de passagiers waren vandaag uitsluitend genodigden waaronder producenten en hoofdrolspelers uit de cast, directie van de Nederlandse Spoorwegen, burgemeesters van Twentse gemeenten en politici.

Vergeten conducteur

Overigens verliep het vertrek vanaf station Zwolle niet geheel vlekkeloos. De conducteur was in opdracht even wat flesjes water gaan halen op het station, maar de trein had inmiddels gang gezet richting Almelo. Gelukkig drong het nieuws van de vergeten conducteur snel door in de cockpit van de machinist waardoor hij nog even aan de rem trok net voor de oude Spoorbrug van Zwolle. Zodoende kon de conducteur toch nog aan boord springen.

Blauwe Engel

De Blauwe Engel dankt zijn naam aan de gelijknamige kleur en gevleugelde versiering op de kop. Het eerste exemplaar van de bij firma Allan (Rotterdam) vervaardigde treinstellen kwam op 15 november 1954 uit de fabriek.

Daarna kreeg de diesel al snel de troetelnaam ‘reddende engel’. De Nederlandse Spoorwegen zette de trein in op de weinig rendabele lijnen in dunbevolkte gebieden van ons land. Voor reizigers in Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland en later ook Limburg zou de Blauwe Engel ruim dertig jaar een belangrijke en onmisbare schakel zijn in het openbaar vervoer.

Decor ‘Het Verzet Kraakt’

Vandaag keerde de Blauwe Engel dus weer terug naar het Oosten van het Land. In Almelo krijgt de trein een tijdelijke plek op het spooremplacement om onderdeel uit te maken van het theaterstuk ‘Het Verzet Kraakt’. Dit openlucht spektakel begint bij de trein.

De NS 41 (De Blauwe Engel) verbeeldt het vervoer in de oorlogsjaren en vertelt het verhaal van de grote treinstaking.

Na bezoek aan de trein gaat het publiek via een ponton over het kanaal naar het Indië-terrein, waar men als ‘gestrande reizigers’ wordt opgevangen en te eten krijgt. Na de maaltijd in een oude textielhal kijken de bezoekers vanaf een tribune naar de twee uur durende openluchtvoorstelling over de bankroof uit 1944.

Theaterstuk

Van 29 augustus t/m 23 september 2017 kunt u het theaterspektakel ‘Het Verzet Kraakt’ ervaren. In totaal heeft u 20 keer de gelegenheid erbij te zijn. Het begint om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

 

‘Het Verzet Kraakt’

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button